Kod Ćuprije uzgajaju najljuću papričicu na svetu, a organizuje se i „vruće“ takmičenje

Karolina riper (Carolina Reaper) zvanično je najljuća papričica na svetu. Izgleda čudno i neugledno i kao da želi da pokaže da se u njoj krije neko zlo.

Domaće ljute imaju od 30 do 40 hiljada skovila, što je međunarodna jedinica za ljutinu, a „kosačica iz Karoline“ čak 2,2 miliona. Zato je u Ginisovoj knjizi rekorda suvereno na prvom mestu.

Za jedan obrok, ručak moglo bi da je jede desetak ljudi.

„Osim Karoline trenutno uzrevaju i druge sorte poreklom iz Meksika, Tajlanda, Kolumbije, sa Filipina i drugih zemalja gde je ljuta hrana deo nacionalne kuhinje. Antić ističe da je naše područje idealno za uzgoj paprike i da često bolje rađaju nego u zemljama porekla“, navodi Živojin Antić, odgajivač ljutih paprika.

„Volimo ljuto, jedemo ljuto, ljuto je zdravo i tako smo krenuli. Raznovrnost boja, oblika to je preraslo u jednu ljubav. Da bi mogli da razlikujete, da bi mogli uopšte da radite ovakav posao vi mora to da volite“, ističe Antić.

Antić u plastenicima ne koristi hemiju, ali priznaje da se ove godine teško bori protiv grinja, bele leptiraste vaši i drugih napasnika.

„Volim kako rastu biljke da ja sa njima rastem zajedno. Tako se osećam opušteno i tako mi je lepo“, dodaje Antić.

Svake godine na svom imanju okupi ljude koji vole ekstremno ljuti izazov. Ove godine bilo je devet takmičara iz svih krajeva Srbije, a počeli su da se preznojavaju i prave grimase već kod treće, četvrte paprike. Odustajali su jedan po jedan, a na kraju pobedio je Dalibor Milošević iz okoline Niša.

„Osećam se odlično izdržao sam do kraja i zadovoljan sam, sledeće godine ponovo. Kad utrnu usta može da se ide dalje, ali onog momenta kad sam prestao da jedem paprike e tada je počela da me savladava ljutina kad je sve već bilo gotovo“, objašnjava Dalibor.

U oktobru Živojin Antić organizuje drugi po redu međunarodni ljuti izazov u Kavadarcima u Severnoj Makedoniji. Očekuje dosta takmičara iz regiona.

Spremiće i veće količine mleka, jer ono, kaže, najbolje neutrališe kapsaicin, glavni sastojak čili papričica.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike