Kineski Ledeni grad – najveći svetski festival leda i snega

Svet zimskih snova svake godine oživljava u Harbinu, gradu u severoistočnoj kineskoj provinciji Hejlongđang, domaćinu najvećeg svetskog festivala leda i snega.

Srednje i džinovske skulpture u potpunosti su isklesane od leda i snega. Ledene skulpture imaju i LED svetla, koja stvaraju nadrealni efekat.

Zvaničan podatak je da se festivalsko područje prostire na više od 800.000 kvadratnih metara. Sasvim prikladno nazivaju ga „Ledeni grad“.

Više od 250.000 kubnih metara leda iz obližnje zaleđene reke Songhua koristi se za izradu skulptura.

Najnovije izdanje festivala otvoreno je 18. decembra i traje do kraja februara. Do sada je privukao više od tri miliona domaćih i stranih turista.

Ogromni adrenalinski tobogani, dnevni koncerti festivala i gomila zimskih sportova na reci Songhua – tempo Harbina veoma je visok uprkos temperaturama koje se kreću od minus osam do čak minus 30 stepeni Celzijusa.

Kultura leda učinila je Harbin omiljenim mestom za zimski turizam na Dalekom istoku. A kao grad domaćin devetog izdanja Azijskih igara 2025. godine učvrstiće svoju poziciju u svetu zabave i turizma.

Maskote Igara, dva simpatična tigra po imenu Binbin i Nini, već obilaze grad. Biće to drugi put da je Harbin domaćin Igara, nakon izdanja 1996. godine.

„Naša tema ove godine – sreća na ledu i snegu i potraga za snovima – na Azijskim zimskim igrama. Imamo fudbal na snegu, odbojku na snegu, karling, diskove od leda i druge besplatne projekte. Te javne usluge služe da što više ljudi učestvuje u našim sportovima na snegu i ledu, to je zagrevanje za Zimske azijske igre 2025.“, navodi He Li, zvaničnik grada Harbina.

S obzirom na to da je Harbin veoma popularan na kineskim društvenim medijima, očekuje se da će rekord posećenosti biti postavljen pre nego što led počne da se topi, u martu.

(RTS)


Ostavite komentar