Kako su Tito i Jovanka iz Zimbabvea završili na Rajcu

Sa ranča iz Južne Afrike u srpsko seosko turističko domaćinstvo stigli su pre više od godinu dana. Zbog nekadašnjeg prijateljstva Tita i njihovog predsednika, prozvali ih su Tito i Jovanka, pa se na Rajcu osećaju kao kod kuće.

„Da, voleo bih da ostanem ovde zauvek. Zapravo pokušavam da dovedem svoju porodicu, da okupim ovde moju decu. Svi želimo da nam Srbija bude drugi dom. Želeli bismo da ostanemo ovde. Sviđa mi se kako su nas ljudi primili voleli bismo da ostanemo zauvek, ako je to moguće“, kaže Inosent Mupandira, Tito iz Zimbabvea.

Iako kiseli kupus i mnoga ovdašnja jela nikada ranije nije probala, Edit, kao iskusna kuvarica sada sa lakoćom priprema srpske specijalitete.

„Dosta toga mogu već umem da spremim. Kuvam pasulj, sarmu, kotlić. Naučila sam da spremam kobasice i ćevape, ali želim još puno da naučim“, dodaje Edit Čidora, Jovanka iz Zimbabvea.

Mada još uče srpski, bez problema se sporazumevaju. U svim poslovima koje imaju, kada gosti dođu, lako se snalaze.

„Vredni su, to je neizmerno, pedantni su. Oni rade na održavanju kompletnih apartmana vode računa sve šta nedostaje uvek na vreme da skrenu pažnju šta je pri kraju, šta treba da se nabavi“, rekla je Danka Đoković iz seoskog turističkog domaćinstva „Rajački konaci“.

Tito i Jovanka više nisu iznenađenje turistima koji dolaze na Rajac. Kao uspomenu na odmor u srpskom selu mogu poneti domaći suvenir ili sliku iz kolekcije divljih životinja kojima samouki slikar dočarava duh daleke Južne Afrike.

(RTS)