Kako su prošli istoričari amateri koji su hteli da prodaju vredne novčiće policiji

Sud u Daramu smatra da su oni znali da novčići vredni 766.000 funti potiču iz doba Vikinga. Dvojica ljubitelja istorije i areheologa amatera optužena su da su pokušali da prodaju drevne novčiće predstavnicima tajanstvenog američkog kupca koji su zapravo bili policajci na tajnom zadatku.

Rodžer Piling (74) iz Rosendejla, Lankašir, i Kreg Best (46) iz Bišop Oklanda, iz okruga Daram, tako su suočeni su sa porotom na sudu u Daramu.

Oni su odbacili zajedničku optužbu za organizovanu prodaju kovanica, za novac. Takođe negiraju optužbe za posedovanje kriminalne imovine.

Metju Donkin, otvarajući slučaj tužilaštvu, rekao je da su dvojica optuženih znali da su kovanice od značaja za kulturu iz vremena vladavine Alfreda Velikog.

Na Sudu je rečeno da je vrednost jednog posebno retkog novčića procenjena na 70.000 funti, dok je ukupna vrednost kovanica, ukupno 44, bila oko 766.000 funti.

Ali, nije bila važna samo novčana vrednost, rekao je Donkin, već je bitna i „istorijska i kulturna vrednost predmeta“. Konkretno, oni osvetljavaju politiku devetog veka i odnos između Alfreda, kralja Veseksa, i Koenvulfa, kralja Mersije.

Poroti je rečeno da će za njih proces biti „lekcija iz istorije“ tokom suđenja za koje se očekuje da će trajati oko mesec dana.

Iskopali, a nisu prijavili

Donkin je rekao da tužilaštvo nije tvrdilo da su ova dva muškarca prvobitni pronalazači novčića. „Ali neko ih je otkrio“, rekao je. „To su izuzetno retki, drevni novčići i iskopao ih neko ko je odlučio da to ne prijavi.

Dvojica muškaraca uhapšena su nakon tajne policijske akcije, saopštio je sud. Mislili su da je čovek, „Hju“, broker, a „Maks“ stručnjak za novčiće, a oni su u stvari bili policajci. Tužilaštvo navodi i da je Best odneo tri novčića na sastanak u hotelskom baru u Daramu.

Donkin je rekao da je zavera za prodaju kovanica počela još 2018. godine, kada je Best kontaktirao američkog profesora radiologije na Univerzitetu u Mičigenu, Ronalda Budea, koji je takođe bio kolekcionar i predavač o novčićima.

Budeova prva procena novčića bila je da su lažni i rekao je da se konsultuje sa još jednim stručnjakom.

Stručnjak iz Ficvilijama je prepoznao novčiće kao originalne i objasnio da potiču iz doba kralja Alfreda.

Donkin je rekao da će porota saslušati dokaze i dr Gareta Vilijamsa, kustosa ranosrednjovekovnog novca u Britanskom muzeju.

„Rekao bih da kovanice datiraju od 874. do 879. godine naše ere i da su izdate u Veseksu i Mersiji. Većina novčića je relativno retkog tipa a dva od njih su izuzetno retki tip sa prikazom dva vladara“, ispričao je Donkin.

Pronađeni novčići pokazuju da je postojao monetarni savez između Alfreda i Koenvulfa, koji je morao uslediti nakon političkog saveza.

Donkin je rekao sudu da će Piling i Best tvrditi da nisu znali da su novčići „važno istorijsko blago“.

(RTS)