Kako se voze građani Milana

Najduža tramvajska linija u Milanu je linija 14 koji saobraća sa jednog kraja grada na drugi. Linija ima 46 stajališta i dugačka je 13 kilometara. Milanski gradski prevoz ATM smatra se najboljim u Italiji, a ova kompanija prisutna je u još nekoliko evropskih zemalja.

ATM što bi značilo gradski prevoz grada Milana smatra se brojem jedan u Italiji. Pokriva ga sedam načina gradskog prevoza na površini čitavog grada sa njegovih 96 opština u kojima živi 3,3 miliona ljudi. Centrala milanskog gradskog prevoza puna je monitora koji kontrolišu saobraćaj u gradu.

„Monitori prikazuju naša vozila. Pored njih imamo plavu tačkicu koja znači da stiže i pre vremena, zelenu koja znači da je na vreme i crvenu koja znači da kasni. Povezani smo sa policijom koja vidi sve ovo i može odmah da interveniše. Ako nas vozač pozove zbog nekog problema, mi to odmah javljamo policiji“, rekao je Amerigo del Bunjo – operativni direktor.

ATM poseduje tramvaje, trolebuse, metro sa vozačem i bez a sve veću pažnju poklanja električnim vozilima. Od 2008. je prisutan i u Kopenhagenu gde vozi više od milion i po ljudi. Gradski prevoz grada Milana dnevno vozi i po 30 hiljada vožnji, a u njemu radi 11 hiljada ljudi koji su ponosni što su deo ove kompanije i za koje sama kompanija mnogo čini.

„Mi imamo taj duh zajednice, mi smo prava ekipa, svi vole ono što rade. Zaposleni nose simbol atm-a na košulji, ali kao da im je tetovirano na grudima. Brinemo o stanju zaposlenih, o zdravlju, deci koja idu u školu ili obdanište. Naši stariji radnici mogu svoju unučad da upišu u naše škole i obdaništa“, rekao je Arigo Đana – Direktor gradskog prevoza Milano.

Ukoliko posetite Milano ono što treba da znate jeste da kartu možete kupiti na kioscima ili gde piše „Tabakajo“, a možete da platite kreditnom karticom u svim prevoznim sredstvima ili preo aplikacije.

Milano pored modernih vozila sa ponosom čuva i svoje stare tramvaje koji su turistička atrakcija grada, ali i poseban tramvaj u kome je moguće obilaziti grad uz ručak ili večeru.

„Naš tramvaj 28 je istorijski tramvaj iz 1928. godine i on je ikona Milana. U prošlosti ih je nekoliko prodato gradu San Francisko, ali sada preostalih 150 ne dajemo više nikome. I baš zato što su toliko atraktivni mi smo dva tramvaja nazvali Atmosfera i oni voze gradom dok vi večerate, što je jedinstven događaj“, rekao je Arigo Đana – Direktor gradskog prevoza Milano.

Do kraja leta stižu nova električna vozila u ATM pa će ih  u Milanu  biti 280. Izveštaj evropske komisije je proglasio gradski prevoz Milana za najbolji transport u Italiji i što se očuvanja planete tiče.

Već 70 odsto vozila gradskog prevoza je električno, do 2026.godine taj broj će se povećati na 600 vozila, a do 2030. godine bi trebalo da sva vozila budu električna.

U Milanu je moguće videti stanice na kojima se noću pune električni autobusi a na taj način gradski prevoz želi da da svoj doprinos gradu koji je često smatran jednim od najzagađenijih u Italiji.

Još jedan novitet kojim ova kompanija može da se pohvali jeste da će napraviti prvi automatski metro u Solunu.

(RTS)