Kako je ruski kosmonaut oborio rekord u dužini boravka u svemiru

Kononenko je oborio rekord, saopštio je Roskosmos. Očekuje se da će Kononenko 5. juna dostići ukupno 1.000 dana u svemiru, a do kraja septembra će imati 1.110 dana. „Letim u svemir da bih radim ono što mi je omiljeno, a ne da postavljam rekorde“, rekao je Kononenko za TASS u intervjuu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).

„Ponosan sam na sva svoja dostignuća, ali sam više ponosan što rekord u ukupnom trajanju ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kosmonaut“, dodao je.

Ovaj 59-godišnjak je zauzeo prvo mesto od Padalke, koji je u svemiru „sakupio“ ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi, saopštio je Roskosmos.

Sovjetski Savez je inače prvi lansirao satelit u orbitu Zemlje – Sputnjik 1, 1957. godine – a zatim je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovek koji je otputovao u svemir 1961. godine.

Ali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ruski svemirski program suočio se sa ogromnim nedostatkom finansijskih sredstava i korupcijom.

Zvaničnici pod predsednikom Vladimirom Putinom više puta su obećavali da će preokrenuti pad ruskih svemirskih programa, iako ozbiljni problemi i dalje ostaju, prema mišljenju zvaničnika i strukovnih analitičara, prenosi Rojters.

Kononenko je rekao da je redovno vežbao kako bi se izborio sa fizičkim efektima „podmukle“ bestežinskesredine, ali da je tek po povratku na Zemlju postao svestan nekih stvari.

„Ne osećam se uskraćenim ili izolovanim. Tek po povratku kući saznajem da tokom stotina dana u mom odsustvu, deca odrastaju bez obzira što tata nije tu“.

Tehnološki napredak „oteževa“ svaku novu misiju

Kononenko je rekao i da kosmonauti sada mogu da koriste video pozive i razmenu poruka da bi ostali u kontaktu sa rođacima, ali je priprema za svaki novi svemirski let postala teža zbog tehnološkog napretka.

„Profesija kosmonauta postaje sve komplikovanija. Sistemi i eksperimenti su sve komplikovaniji. Ponavljam, priprema nije postala lakša“, rekao je.

Kononenko je sanjao da ode u svemir kao dete, i upisao se u inženjerski institut, pre nego što je prošao obuku kosmonauta. Njegov prvi svemirski let bio je 2008. godine.

Njegovo trenutno putovanje na ISS započelo je prošle godine na Sojuzu MS-24.

ISS je jedan od retkih međunarodnih projekata na kojima SAD i Rusija još blisko sarađuju. U decembru je Roskosmos saopštio da je program unakrsnih letova sa Nasom do ISS produžen do 2025. godine.

(RTS)


Ostavite komentar