Kako je levorukima u svetu desnorukih

Nikola Tesla, Aristotel, Leonardo da Vinči, Mocart, Mark Tvejn, možda zvuči čudno, ali imaju nešto zajedničko. Svi su bili levoruki. Statistika kaže da svega 10 odsto populacije piše levom rukom.

Međunarodni dan levorukih obeležava se 13. avgusta. Ustanovljen kao međunarodni dan prvi put je obeležen 1976. godine.

Dan posvećen osobama kojima je dominantna leva ruka nastao je da bi se odagnala zlonamernost prema njima koja je i danas prisutna u nekim kulturama.

Cilj je i da se podigne svest o prednostima levorukih u svetu pretežno dešnjaka, ali i da se ukaže na teškoće i probleme sa kojima se levoruku svakodnevno susreću.

Kako bi se dešnjaci snašli da se nađu u situaciji da koriste isključivo levu reku? Oni koji su probali kažu – teško. Povodom Međunarodnog dana levorukih, Muzej iluzija, drugu godinu zaredom, obeležava ovaj dan.

„Na turu su dobrodošli svi od sedam do 107 godina i levoruki i desnoruki, a oni desonurki koji dođu u Muzej moraće da fotografišu i ostave recenziju isključivo levom rukom“, kaže Vladan Radovanović iz Muzeja iluzija.

Nažalost, ekipa RTS u kojoj nije bilo nijednog levorukog, nije bila ni blizu da obori rekord. Do sledeće godine i novog Međunarodnog dana levorukih ima dovoljno vremena za vežbu, a to mogu da urade i svi koji žele da se igraju u Muzeju iluzija.

(RTS)