Kada želite da večerate, u „prvoj“ ili „drugoj“ smeni, dok vam vreme ne istekne

Postoje restorani u centru grada koji su stalno otvoreni, koji imaju cene „za turiste“, a kvalitet hrane je znatno niži od nekog standarda.

I  kada rezervišete mesto za neku lepu, romantičnu večeru u restoranima u Italiji, naročito u Milanu, često će vam reći da morate da napustite sto do određenog vremena, jer se večera služi po smenama.

Engleski termin „early bird“ ukazuje na osobe koje vole da večeraju ranije. U Americi mnogi restorani, još od kraja dvadesetih, pa do kraja sedamdesetih, osmislili su meni ili razne promocije koje se odnose na one koji žele da jedu „u prvoj smeni“, na primer negde oko 17 časova. Nakon toga ova ponuda je nazvana  „sunset“ ili „twilight dinner“.

U Italiji je sve više restorana koji ne dozvoljavaju klijentima da „zasednu“ već im jasno kažu da večeru moraju da završe za sat i po vremena ili maksimalno dva, jer posle dolaze drugi gosti. Na ovaj način restorani udvostručuju prihode sa istim brojem osoblja.

Oni to opravdavaju činjenicom da su oni koji vole ranije da idu u restoran srećni, jer mogu lakše da nađu sto u restoranima koji su uvek rezervisani za večere, no zapravo se radi o odličnom načinu da zarade više bez da podignu cene optimizirajući posao zaposlenih.

Na ovaj način se u Londonu može večerati u restoranu koji ima jednu Mišelin zvezdicu što inače ne bi bilo moguće zbog cena.

I dok ovo svakako odgovara vlasnicima restorana, klijenti uopšte nisu srećni zbog ovoga. Naime niko ne želi da sedi kao na iglama i gleda na sat dok večera, gutajući hranu brzinom munje, očekujući svakog momenta da konobar diskretno kaže da je vaše vreme isteklo.

Milanski restoran „Tripa“ u kome je jako teško naći slobodno mesto, otvoren je samo za večeru: prva smena od 19 do 21 ili 21.30, druga smena nakon toga.

Vlasnici kažu da ne žele da rade po danu, a ni nedeljom. Dupla smena za večeru odlično je rešenje, zarađuju isto, a rade manje. Oni su za medije izjavili da sve ovo ne predstavlja problem turistima, a da se i italijani polako navikavaju.

Ukoliko baš želite da jedete u skupom restoranu, a ne želite da vam iko štopuje vreme, najbolje je da rezervišete drugu smenu, onu posle 21.30 sati.

Ili da jednostavno odlučite da jedete u manje ekskluzivnom restoranu gde uvek ima mesta, gde vas niko neće podsećati da morate brže da jedete i gde ćete se najverovatnije osećati mnogo prijatnije.

Nemojte se iznenaditi kada vam u nekom italijanskom restoranu kažu da morate da ga napustite do određenog sata. To je sada već uobičajena praksa, naročito na severu zemlje.

(RTS)


Ostavite komentar