Kada slavite rođendan kada ste rođeni 29. februara

Lea Botka je učenica drugog razreda Pete ekonomske škole u Rakovici i kaže da joj se sviđa što je rođena na dan koji je u kalendaru svake prestupne godine.

Lea Botka puni 16 godina, a ovo je tek četvrti put da rođendan slavi baš na datum svog rođenja.

„Kad god upoznam nekog odmah se začude kako je meni 29. februara rođendan i prvo im treba vremena da shvate kako je to prestupna godina, i onda ja krenem da se smejem, i onda me pitaju kad ja slavim rođendan. Ali sa vremena naviknu se, a to meni nije problem. Posebnija sam od njih“, kaže Lea.

„Dok sam bila mlađa meni i mojim drugarima je bilo jako čudno kad ja da slavim rođendan , pa sam na času geografije naučila da zemlji oko sunca treba 365 dana i šest sati i da će svake četvrte godine biti 29. februar i to nam je jako bilo zanimljivo i čudno na neki način, a meni je to posebno“, dodaje slavljenica.

Rođeni na današnji dan svima su zanimljivi.

„Čim sam se rodila, novinari su došli da intervjušu moju mamu i ostale majke koje su rođene 29. februara i tad su nas slikali.“

A kako se prijatelji snalaze kada godina nije prestupna, kada joj čestitaju rođendan?

„Meni nije poblem da mi čestitaju i 28. i 1. marta. Neki i u ponoć između 28. i 1. marta čestitaju porodica i bliski prijatelji. Nije mi problem, ali većinom slavim prvi vikend koji naiđe posle 28.“, dodaje Lea.

„U školi moja nastavnica je zakazala kontroli 29. februara. Čim sam čula, ustala sam i zamolila je da nam pomeri kontroli jer je to datum jedan u četiri godine i meni jako znači“, priznaje Lea Botka.

U Leinom pasošu piše da je rođena 29. februara, ali mnogi sajtovi i elektronski sevisi ne nude 29. februar kao datum rođenja.

(RTS)


Ostavite komentar