Još jedna slika Paje Jovanovića uskoro na aukciji u „Sadebiju“

Kako stoji na sajtu Aukcijske kuće „Sadebi“ u pitanju je ulje na platnu Odmor bašibozuka koje sa ramom ima dimenzije 68 puta 60,5 centimetara, a sadašnji vlasnik ga je kupio 1994. godine na aukciji u „Kristiju“ u Londonu.

U opisu slike navodi se da su bašibozuci, bili pripadnici nereguralne osmanske vojske. Zbog širokog prostranstva koje su kontrolisali, Osmanlije su se oslanjale na neregularnu vojsku. Vlada ih je naoružavala i kontrolisala, ali nisu primali platu i nisu nosili uniforme ili karakteristične oznake, već su nosili prepoznatljivu lokalnu nošnju.

Pošto nisu bili formalno obučeni, nisu mogli da služe u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke kao što su izviđanje i stražarenje.

Dodaje se da je Paja Jovanović studirao na bečkoj Akademiji kod Karla Leopolda Milera, a među njegovim pokroviteljima bio je srpski kralj Aleksandar Karađorđević. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegovi radovi naišli na međunarodno priznanje, koje su posebno cenili engleski i američki kolekcionari.

Inače, slika Paje Jovanovića Dva bašibozuka pred kapijom prodata je u aukcijskoj kući „Sadebi“ u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića.

 

(RTS)