Istorija Centra Sava na fotografijama Milutina Rajkovića

Kolekcija fotografija koje je napravio Milutin Rajković, svojevrsni je vremeplov koji nas vodi kroz istoriju Centra Sava, od otvaranja 1977. godine do početka rekonstrukcije.

Na fotografijama je sačuvano sećanje na najvažnije događaje i ljude koji su obeležili politička i kulturna dešavanja u proteklih gotovo pet decenija.

„Za vreme Generalne konerencije Uneska bilo je preko 150 zemalja sveta, sa svim svojim običajima, muzičkim, kulturnim i ostalim, predstavili su sebe u Beogradu. To je bio centar svetske kulture u to vreme“, kaže Milutin Rajković, umetnički fotograf.

Više od 20.000 manifestacija, koliko je organizovano u Centru Sava posetilo je desetak miliona ljudi. U Centru Sava održani su veliki međunarodni kongresi kao što je Generalna skupština Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Samit Nesvrstanih zemalja, Generalna skuppština Uneska.

Ovaj kongresno-kulturni centar bio je domaćin oko 7.000 domaćih i međunarednih kongresa i konferencija sa više od 1.600.000 učesnika.

„Pošto sam kroz rad snimio više od 150 državnika sveta, izdvojio bih premijera Indije Radživa Gandija kao jednu posebno izuzetnu ličnost. On je svojim ponašanjem potpuno dao jedan drugi način komuniciranja sa svim ostalim učesnicima, sa ljudima iz neposredne okoline. On je jedan od retkih koji nisu želeli obezbeđenje oko sebe. Iz sveta kulture izdvojio bih kraljicu svetskog baleta Svetlanu Zaharovu koja je bila ovde. Njoj sam napravio seriju fotografija koje krase Centar Sava i koje su krasile i Boljšoj teatar i Kremaljski dvorac“, priča Rajković.

Najveća svetska i domaća imena na sceni Centra Sava

Na spisku umetnika koji su nastupali u Centru Sava nalaze se i imena Džejmsa Brauna, Reja Čarlsa, Lua Rida, Hozea Karerasa, Monserat Kabalje, Stinga. Nema značajnijeg umetnika i sa ovih prostora koji nije nastupao u Plavoj sali.

„Ta slika od 650 mladih ljudi kada smo izveli Karminu Buranu, 2004. godine. To je bio jedan neverovatan emocionalni događaj koji su pamtili svi decenijama kasnije i koji je promenio živote mnogih koji su učestvovali u njemu. Centar Sava je nezamenljiva sala po svojim karakteristikama u muzičkom smislu bio i mi to tek osećamo u poslednje dve godine, koliko Centar Sava ne može da se koristi“,  istakao je 

Poslovni deo Centra Sava biće otvoren u novembru, dok će rekonstrukcija objekata u kojem se nalazi i Plava dvorana biti završena u prvom kavrtalu sledeće godine. Posetioci će ponovo moći da vide fotografije koje su nastale u proteklim decenijama.

(RTS)


Ostavite komentar