Hotel Bristol ponovo blista – restaurirana fasada najavljuje završetak renoviranja

Radnici i mašine su i dalje u Hotelu Bristol, ali skele su skinute i već sada može da se vidi kako je restaurirana fasada, što je bio možda i najteži zadatak. U timu stručnjaka bilo je 16 diplomiranih vajara, slikara i profesora primenjenog vajarstva.

„Prvobitno je zahtevalo detaljno pranje fasade objekta vodom pod pritiskom, a zatim je, kada se uočilo koja su to oštećenja na fasadi, pristupljeno skidanju starog maltera, a potom i zapunjavanju tih ispucalih delova. Potom je cela fasada ‘obučena’ u restauratorski malter – mikro-armirani malter“, naveo je inženjer Nikola Samoković.

Osnovni zadatak restauratora bio je da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje. Od pet likorezaca, stručnjaka za ukrase na fasadi, koliko ih ima u Srbiji, troje je radilo na Bristolu.

„Za svaki ukras se sagledava njegovo stanje, koji su to nedostajući delovi i procenjuje stepen oštećenja da li je on zreo za potpuno uklanjanje i izradu novog po uzoru na staro ili se pristupa restauraciji“, objašnjava Samoković.

Restauriran je i kamen na stepenicama, ograda i rukohvati, ugrađena je nova stolarija po uzoru na originalnu. U atrijumu hotela planirana je biblioteka sa kaminom, u podrumu spa centar. Kada bude otvorio svoja vrata, gostima će na raspolaganju biti 143 luksuzno opremljene sobe na četiri nivoa i restoran na krovu.

„Ceo krov je urađen po uzoru na stari, zamenjen je kompletno, ali je sam izgled ostao isti. To je biber crep, imamo sada i spoj nečeg novog a to je taj klizni krov koji će pružiti pogled na reku“, istakao je .

Hotel Bristol je delo arhitekte Nikole Nestorovića. Građen je od 1910. do 1912. godine. U njemu su odsedali članovi porodice Rokfeler, Tito, šahista Gari Kasparov. Bristol je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda skoro četiri decenije.

(RTS)