Gostilje je nesumnjivo lepo, da li će biti i najlepše selo na svetu?

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da Gostilje zaslužuje da ponese titulu najlepšeg sela.

„Ono što zavisi do nas, mi smo uradili, a ono što ne zavisi od lokalne samouprave, ili ovde od ljudi u selu, jeste ta komisija koja odlučuje o svemu, ali nadam se da će oni to objektivno sagledati. I stvarno ovi prelepi predeli ovde u Gostilju i ovom okruženju, da će zaslužiti ili da će sigurno imati osnova i razloga da se Gostilje proglasi za najlepše selo“, rekao je Stamatović.

Stamatović dodaje da ono što ambijent čini posebnim jeste i netaknuta priroda.

Na pitanja o tome što se zamera urbanizacija Zlatibora, i o kontrolisanju tog procesa, sagovornik RTS-a odgovara: „Ovde u Gostilju se pokazuje da imamo drugi pristup, ali imate neke faze u razvoju opštine ili bilo kog mesta u brdsko-planinskom području, da morate prvo da uradite infrastrukturu, da obezbedite novaca. Mi smo se potrudili da ovu mikro lokaciju, sam centar Zlatibora, pretvorimo u jednu urbanu, dostupnu sredinu za mlade i da sa tog prostora obezbedimo novac za ovo što nam je potrebno da zaštitimo i ostale delove opštine“.

Stamatović dodaje da je „korišćeno iskustvo skandinavskih zemalja i naglasio da je Strategiju razvoja zajedno sa opštinom i državnim institucijama radio Norveški institut Niva.

„Ko hoće prirodu, evo tu za nekih desetak, petnaest minuta u bilo kom delu Zlatibora možete da provedete odmor u ovom ambijentu i ovakvoj sredini“, kaže Stamatović.

Gondola je svakako postala i svetska atrakcija ali bi izgradnjom i proširenjem do Pribojske banje trebalo da postane još veća.

„Prvo mogu da kažem da je ovo i lokalni i regionalni i nacionalni projekat, i mi tako razmišljamo i tako razvijamo čitav ovaj kraj, jer gondola će staviti u funkciju i možda malo zapostavljeni ovaj deo Srbije, Pribojsku banju gde stvarno imaju ti neviđeni potencijali.

Mi smo, ono što je do nas, snimili trasu, uradili idejno rešenje, sada se radi plan posebne namene jer trasa gondole malo prolazi kroz park prirode i to je na nadležim ministarstvima da se uradi plan posebne namene, da bi mi kasnije mogli da krenemo sa radovima i da radimo generalni projekat ali u ovoj godini ćemo sigurno početi da radimo“, zaključio je predsednik opštine Čajetina.

(RTS)