Galebovi veliki kô kondori – najezda „letećih napasti“ u Veneciji

Grad Venecija je preko sajta opštine, zatim na sajtu koji pripada firmi „Veritas“ koja se bavi skupljanjem smeća kao i na sajtu Korila, objavila priručnik sa normama ponašanja koje je potrebno usvojiti ne bi li se u miru živelo sa ovom vrstom galebova.

Ovaj priručnik je iznad svega namenjen turistima koji nisu navikli na ponašanje venecijanskih galebova koji sleću na stolove u potrazi za hranom koju ponekad i kradu direktno iz ruku. Jedan od saveta jeste da ukoliko je moguće turisti ne jedu hranu na ulici i da ne ostavljaju đubre u opštinskim kantama na ulicama.

„Galebovi su zaista vrlo prisutni u Veneciji ali nismo pod najezdom od koje ne znamo kako da se odbranimo“ izjavio je odbornik za ambijent opštine Venecija, Masimiliano de Marin i dodao da ove mere imaju smisla samo ako su integrisane jedna sa drugom te se upoznati sa ovim problemom i organizovati određene, precizne mere koje će omogućiti da se živi u zajednici sa galebovima.

Firma „Veritas“ je zajedno sa Opštinom Venecija okačila informativne flajere na dva jezika na opštinske kante za đubre na mestima koje najviše posećuju turisti ne bi li ih obavestili kako da se ponašaju u prisustvu galebova.

Godinama opština Venecija uvodi razne mere, poput jastrebova koji svojim prisustvom teraju galebove sa groblja na ostrvu San Mikele, preko zvučnih sistema koji smetaju pticama. Snimljen je i informativni film o galebovima u ovom gradu.

(RTS)