Davno izgubljeno remek-delo vredno 26 miliona dolara posle četvorogodišnje kampanje u kolekciji Luvra

Slika Ismevanje Hrista firentinskog slikara Čeni di Pepa Čimbuea (1240 – 1302) pronađena je u kući jedne starije žene u gradu Kompijen 2019. Ona je držala retko umetničko delo – za koje je mislila da je grčka verska ikona – u svojoj kuhinji.

Vlasnica dela nije znala odakle potiče slika dimenzija 24 sa 20 centimetara, naveo je Žerom Monkuki, stručnjak za umetnine od koga je zatražena procena pronađenog dela posle njenog otkrića 2019. godine.

Slika za koju je utvrđeno da potiče iz 1280. godine je na aukciji u oktobru 2019. dostigla je cenu od 24,2 miliona evra, što je bilo četiri puta više od početne cene.

Međutim francuska vlada je tada donela odluku da blokira njen izvoz, dodelivši slici status „nacionalnog blaga“.

Zahvaljujući ovoj odluci, ovo retko remek-delo ostalo je u Francuskoj 30 meseci, a za to vreme je vlada prikupila sredstva da je otkupi.

Sada su francuski ministar kulture Rima Abdul Malak i predsednik i direktor muzeja Luvr Lorens de Kars objavili da je slika deo muzejske kolekcije.

„Ove akvizicije su rezultat izuzetne mobilizacije muzeja Luvr koji omogućava da se u Francuskoj sačuvaju dela za kojima žele najveći svetski muzeji i da budu dostupna svima“, navodi se u saopštenju ministarstva, ne navodeći dodatne detalje. o tome kako je novac prikupljen.

Ministarstvo je dalje nazvalo sliku „ključnom prekretnicom u istoriji umetnosti, koja označava fascinantan prelazak sa ikonoslikarstva na sliku“.

Poznato je samo oko 15 Čimbueovih dela, zbog čega je slika „nacionalno blago od velikog značaja“, dodaje ministarstvo.

Ismevanje Hrista će se pridružiti mnogo većoj slici firentinskog umetnika Madona na tronu sa anđelima (427×276 cm) u kolekciji Luvra, a oba dela biće deo izložbenog događaja na proleće 2025. godine, saopštilo je ministarstvo.

Čimbue je pseudonim umetnika Čenija di Pepa, rođenog u Firenci oko 1240. godine. Poznato je da je bio Đotov učitelj, koji se smatra jednim od najvećih umetnika prerenesansnog doba.

Ismevanje Hrista je deo diptiha koji se sastoji od osam scena o stradanju i raspeću Hrista.

U Nacionalnoj galeriji u Londonu nalazi se još jedna scena iz dela, Bogorodica i dete sa dva anđela, koje je galerija nabavila 2000. Bila je izgubljena vekovima, pre nego što ju je britanski aristokrata pronašao u svom domu predaka u Safolku, navodi AFP.

Drugi, Bičevanje Hrista, može se naći u kolekciji Frik u Njujorku.

(RTS)