Danas je Svetski dan tiramisua

Tiramisu (sa akcentom na U) je peta najpoznatija italijanska reč na svetu i prva kada se govori o slatkišima. Najtraženiji je slatkiš u italijanskim restoranima, kao i u supermarketima u paketu za jednu osobu. Svake godine se proda više od 1,1 milion kilograma za 14 miliona evra.

Odakle dolazi tiramisu?

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i prehrambenih resursa, tiramisu je prehrambeni proizvod poreklom iz regiona Friuli Venecija Đulija, a ovaj region je zvanično priznat 2017. godine. Međutim, do danas se region Veneto i Friuli Venecija Đulija „svađaju” kome zapravo pripada Tiramisu.

U pokraini Veneto i dalje tvrde da je tiramisu lokalni proizvod, rođen u okolini Treviza, a to misle i mnogi poznati italijanski poslastičari.

Postoje razne legende vezane za nastanak tiramisua, a prva priča da je to narodni tradicionalni recept seljačkih porodica iz oblasti Treviza koji su bolesnicima i deci davali  „sbatudiun“, što je ništa drugo do umućeno žumanca sa šećerom kome je dodat maskarpone.

Druga teorija je da je slatkiš nastao u oblasti Sijene u 17. veku pod nazivom Vojvodova supa, jer je u supi bilo keksa i maskarponea. Neki veruju da je prvi slatkiš koji se jede kašikom verovatno bila engleska supa nastala između Ferare i Ređo Emilije u 18. veku.

Druge legende govore da je nastao u jednoj javnoj kući tridesetih godina kada je vlasnik verovao da ima afrodizijačku moć i nudio ga klijentima koji su tu dolazili svako veče, kao i da potiče iz restorana Roma koji se nalazi u Tolmecu (Udine).

Restoran je pedesetih  godina nudio desert tiramisu na bazi biskvita, krema od maskarponea, jaja, šećer i kakaa. Tiramisu nosi to ime jer je energetska bomba.

Kako pripremiti originalni tiramisu Akademije Tiramisu iz Treviza?

Recept za 6-8 osoba:

Potrebno je:

300 grama maskarponea, 3 žumanca, 90 grama šećera, piškote, kafa,gorak kakao u prahu.

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom. Mešati smesu sa maskarponeom dok se ne dobije mekana krema. Umakati piškote kolačiće u kafu i stavljati u tepsiju, pa preliti kremom.Sve ovo ponovite tako da krema ostane na vrhu. Ostavite u frižideru najmanje deset sati. Posle toga pospite gorkim kakaom i poslužiti.

(RTS)


Ostavite komentar