Da li se u vama krije Džejms Bond ili Alan Tjuring – saznajte i rešite zagonetku britanske obaveštajne agencije

Agencija Dži-Si-Ejč-Kju (GCHQ) navodi da je zagonetka namenjena „onima koji doživljavaju i vide svet drugačije“, a objavljena je u okviru nove regrutne kampanje na portalu Linktin.

Zagonetka, stvorena u saradnji sa umetnikom Džastinom Igltonom, za cilj ima da privuče one koji mogu da donesu drugačiju perspektivu u rešavanju problema.

„Slagalice i zagonetke su ključne za naš posao. Ove veštine predstavljaju naše istorijske početke u kriptografiji i enkripciji i nastavljaju da budu važne za naše savremene zadatke da učinimo zemlju bezbednom“, navodi se u saopštenju.

U vizuelnog zagonetki skriveno je 13 slova koja kriju poruku.

Britanska agencija Dži-Si-Ejč-Kju, čije je sedište u gradiću Čeltenam, najpoznatija je po svom radu i doprinosu tokom Drugog svetskog rata kada se nalazila u Blečli Parku, oko 80 kilometara severozapadno od Londona.

U njoj je radio i Alan Tjuring, koji je uspeo da razbije šifrovane poruke nemačke vojske, koja je svoje radio-telegrafske poruke enkriptovala pomoću Enigme. Tjuring se smatra i ocem modernog računarstva, pošto je napravio koncept algoritama koji se i danas koristi.

(RTS)


Ostavite komentar