Da li će Dubai spustiti Mesec na Zemlju, novi projekat vredan pet milijardi dolara

Kanadski preduzetnik Majkl Henderson zamislio je repliku Meseca prečnika 274 metara koja bi stajala na 30 metara visokoj zgradi u Dubaiju, gradu koji je već lokacija najviše građevine na svetu i drugih arhitektonskih bisera.

Hendersonov projekat nazvan jednostavno – „Mesec“ lako bi se uklopio u futuristički dizajn grada, navodi agencija AP.

Uprkos tome što su mnogi džinovski planirani projekti propali, Henderson kaže da njegova ideja uopšte nije tako teško ostvarljiva.

„Imamo najveći brend na svetu. Osam milijardi ljudi znaju za njega, a nismo još ni počeli“, rekao je za AP, aludirajući na Zemljin satelit.

Projekat bi uključivao ogroman rizort kompleks sa hotelom od 4.000 soba, arenom kapaciteta 10.000 mesta i „lunarnu koloniju“ koja bi gostima mogla da simulira hodanje na Mesecu.

Džinovska sferična zgrada sedela bi na kružnom pijedestalu i sijala bi noću.

Henderson je svoju viziju predstavio Arapskom turističkom sajmu ovog meseca u Dubaiju. Dizajneri su već napravili nekoliko grafičkih prikaza gde bi se „Mesec“ nalazio, uključujući i blizu Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu od 828 metara.

Druga lokacija je na mestu Bisera Dubaija, blizu arhipelaga Palm Džumeira, nerealizovanog projekta koji je dugo stajao nezavršen i sada je u fazi rušenja. Treća lokacija mogla bi da bude na mestu Palm Džebel Ali, još jednog propaog projekta.

Biser Dubaija i Palm Džebem Ali su dva projekta koja su preostala još iz vremena finansijske krize 2008. i 2009. godine koja je teško pogodila Dubai zbog čega je Abu Dabi, prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata, morao da obezbedi 20 milijardi dolara finansijske pomoći.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike