Crna Gora – i dalje leže

Kiša, pad temperature, a pre toga ekstremno visoke temperature, nisu poremetile takmičarski duh učesnika nadmetanja u izležavanju koje se održava u crnogorskom Etno-selu Brezna između Nikšića i Plužina.

Kako prenosi RTCG, ekipa sgencije Anadolija posetila je takmičare u tom etno selu. Prostor ispod starog javora, učesnici su zbog kiše zamenili ležanjem u zatvorenom prostoru.

Psihološka igra traje, a jedna od osam preostalih učesnica, Lidija, ističe da još ne planira da ustane.

„Danas je 14. dan, ležimo već 317 sati. Ne planiramo da ustanemo. Svi se čude, ali mi i planiramo da za Novu godinu kitimo javor. Dobra je atmosfera, naveče pustimo muziku na zvučnike i ležeći igramo“, kaže Lidija.

U igri je i pobednica iz 2021. godine Dubravka Aleksić iz Podgorice, čiji rekord od 117 sati oboren prošle sedmice. 

„Niko od nas nije umoran, svi su optimisti kao prvog dana. Svi se nadamo pobjedi, a da se niko ne brine, svi smo zdravo i dobro“, kaže Dubravka.

Na pitanje još koliko misli da će moći da izdrže u ležećem položaju, Dubravka kaže da ona želi da ide do kraja.

Pobedu očekuje i Jovan iz Kruševca. Kaže da se u startu razmišljalo o nagradi, ali da nakon pet ili šest dana, novac prestaje da bude bitan.

„Više je ovo neki psihološki rat, pre svega sa samim sobom, pa sa drugima“, smatra Jovan.

To je takmičenje po kom je Crna Gora jedinstvena u Evropi, a posebno je zanimljivo zbog prihvaćenog stereotipa o toj naciji da su lenji, navodi RTCG.

Pravila su takva da je učesnicima zabranjeno da ustaju, ali je dozvoljeno spavanje, čitanje knjiga, hrana i piće. Na svakih osam sati, takmičarima je dozvoljeno da odu u toalet.

(RTS)