Bivši radnik pokušao da proda rukopis baroknog vajara – čeka suđenje u vatikanskom zatvoru

Marija Danijel Pergolici, bivši radnik firme koja se bavi održavanjem Bazilike Svetog Petra navodno pokušao je da preproda ukradeni rukopis baroknog vajara i arhitekte Đana Lorenca Berninija, saopštio je danas italijanski dnevni list Domani. Zato je priveden i nalazi se u vatikanskom zatvoru od 27. maja.

Reč je o pozlaćenom rukopisu iz 17. veka koji opisuje Berninijev dizajn za oltarsku nadstrešnjicu Bazilike Svetog Petra.

U izveštaju je navedeno da je osumnjičeni Pergolici, koji je i istoričar umetnosti, pokušao da proda pomenuti rukopis firmi u kojoj je radio, prenosi AP.

Navedeno je da još nije utvrđeno da li je rukopis iz Vatikana ili iz privatne kolekcije. Italijanski list Domani, koji je izvestio o slučaju u četvrtak,piše da je sporno poreklo rukopisa kao i to i da li je ranije bio u arhivi Bazilike.

Citira se i istoričar umetnosti, prijatelj optuženog, koji je rekao da rukopisu nema traga u katalogu arhiva Bazilike najmanje od 1900. godine.

Vatikanski tužioci, međutim, tvrde da je reč o rukopisu na 18 stranica koji sadrži prve poznate specifikacije za pozlaćenu nadstrešnjicu kao i da je rukopis nestao iz arhive Bazilike. Pres služba Svete stolice objavila je da je optuženi pokušao da preproda rukopis firmi za koju je radio Fabrica di San Pietro, zaduženoj za održavanje Bazilike Svetog Petra.

Pergolici se suočava sa optužbama za primanje ukradene robe, iznudu i prevaru, navedeno je u saopštenju Pres službe Svete stolice.

 

(RTS)