Bistričke vodenice jedinstven su etnološki biser petrovačkog kraja

Bistrica ima dve znamenitosti. Prvog srpskog olimpijca, maratonca Dragutina Tomaševića i svoje vodenice. Neke od njih pamte vremena od pre Prvog srpskog ustanka.

„Neki naš pradeda je to napravio, zvao se Ivko. Imao je tri sina i oni su napravili tu vodenicu na njihovom zemljištu. Bila je u ruševinama, sedamdesete godine, ali je obnovljena“, rekao je Milorad Stević, vlasnik vodenice.

Uz reku Bistricu nanizano je osam vodenica i jedna valjavica. Danas su uglavnom turistička atrakcija, ali nekada su smatrane pravim bogatstvom, a momci i devojke iz vodeničarskih kuća dobrom prilikom.

Najveći broj bistričkih vodenica je proteklih decenija obnavljan, ali neke je, poput Velike vodenice ozbiljno nagrizlo vreme i erozija rečnog korita. To je potvrdila i organizacija Evropa Nostra koja ih je svrstala među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2023. godinu, a na osnovu projekta Udruženja vodeničara i pomeljara i Turističke organizacije Petrovca.

„U okviru projekta mi smo konkurisali sa dve aktivnosti. Jedna aktivnost je revizija projektno tehničke dokumentacije za sanaciju obala kod Velike vodenice, a druga aktivnost je izrada studije održivog turističkog razvoja Bistrice“, istakla je Suzana Milošević, direktorka TO Petrovac na Mlavi.

Bistričke vodenice jedinstven su etnološki biser petrovačkog kraja. To je pokazao i ovogodišnji Sabor vodeničara i pomeljara, koji se više od jedne decenije održava na Saborištu pokraj Bistričke reke.

Zvuk čeketala i mlinskog kamena još dugo će se odbijati od njenih slapova.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike