Bijenale arhitekture: Srbija u venecijanskoj „Laboratoriji budućnosti“

Italija se, kao i obično, predstavlja u Paviljonu „Teze dele Verđini“ zahvaljujući kolektivu Fosburu Architecture koji predstavlja izložbu „Spaziale Ognuno appertiene a tutti gli altri“.

Paviljon Republike Srbije

Na Bijenalu je svečano otvoren i Paviljon Republike Srbije u Đardinima a našu zemlju predstavlja rad U Refleksijama, 6°27’48.81″N, 3°14’49.20″E, mladog autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić a čiji je komesar Slobodan Jović. Projekat realizuje Muzej primenjene umetnosti u ime Ministarstva kulture u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Izabrani rad se bavi afričkom temom vezanom i za našu arhitekturu i istoriju vezanu za Pokret nesvrstanih. Okosnicu izložbe čini sagledavanje Međunarodnog sajma u Lagosu, od vremena kada je podignut, sedamdesetih godina prošlog veka, prema projektu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, pa do danas.

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić rekla je na otvaranju Paviljona Srbija da nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Republika Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno istorijskih tokova.

„Projekat U Refleksijama predstavlaj osvrt i novi pogled na Međunarodni sajam u Lagosu, autora Zorana Bojovića, što je ujedno i primer za razumevanje odnosa i pozicije koju je Srbija imala sa zemljama Afrike u svetlu osnivanja Pokreta nesvrstanih. Arhitektura nastala iz te saradnje svedoči o viziji i vrednostima Pokreta nesvrstanih a to su nezavisnost i solidarnost“, dodala je Vanušić.

U ime Muzeja primenjene umetnosti dobrodošlicu na izložbu poželela je svim prisutnima i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Biljana Jotić.

„Ulaskom u paviljon ući ćemo u elipsastu prostorno vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja, preispitivanja istovremenosti. Od vremena sedamdesetih godina dvadesetog veka do danas, od prostora međunarodnog sajma u Lagosu koji je bio stecište susreta i razmene, otpočeli su i završili se brojni društveni procesi ostavljajući tragove.

Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sa sadašnjim stanjima, preživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike. Na nama je da reagujemo i oživimo u sebi postavljena pitanja“ rekla je Jotić.

Autorka izložbe Iva Njunjić se zahvalila pristutnima kao i svima koji su učestvovali u projektu.

„U trenutku kada je građen Internacionalni sajam u Lagosu predstavljao je simbol nove multinacionalne države i nezavisnosti a danas je to mesto transformisano u hipermarket za trgovinu sa zapadnom Afrikom. Putovali smo u Lagos da bismo se upoznali sa svim promenama koje su se tamo desile i zaključili da je ova arhitektura resusr za oblikovanje budućnosti“, navela je autorka.

Njen kolega Tihomir Dičić dodao je da nakon višemesečnog rada na ovom projektu sada može da kaže da su ovi projekti koji su nastali kao proizvod Pokreta nesvrstanih, plod međunarodne saradnje koja treba da nam bude uzor u oblikovanju budućnosti. Komesar za pripremu nastupa Republike Srbije na 18.međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji arhitekta Slobodan Jović izjavio je: „U našem paviljonu prošlost je prisutna ali ne kao nostalgičan pogled u istoriju već kao resurs za budućnost. Zato se naš paviljon vraća u Lagos, na mesto koje je dokaz da ej naša arhitektura bila deo globalne modernizacije. Ovaj nov pogled može da nam pruži mogućnost da razmislimo o budućem pravcu delovanja na nas kao arhitekata“, rekao je Jović.

Namera ovogodišnjeg Bijenala jeste da se stvori kolektivna budućnost počevši od afričkog kontinenta. „Biće ovo izdanje koje se zasniva na oslobođenju i u kome će biti prostora za susrete, konferencije, okrugle stolove, filmove, spektakle za svo vreme trajanja Bijenala do novembra. Političari, pesnici, režiseri, pisci, aktivisti, organizatori i intelektualci deliće scenu sa arhitektima, dizajnerima, akademicima i studentima“, izjavila je Loko dodavši da očekuje da će takođe biti izložen veliki broj ambicioznih i kreativnih ideja koje će pomoći sagledanju optimističnije i jednake budućnosti za sve.

Bijenale je moguće posetiti do 26. novembra.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike