Banka otpustila radnike koji su koristili kompjuterske miševe koji lažiraju rad za računarom

Američka banka je saopštila da je osoblje otpušteno ili dobrovoljno dalo otkaz „nakon razmatranja navoda u vezi sa simulacijom aktivnosti tastature koja stvara utisak o aktivnom radu“.

U SAD su nedavno stupila na snagu nova pravila koja znače da brokeri koji rade od kuće moraju biti kontrolisani svake tri godine.

Portparolka banke je navela: „’Vels Fargo’ se odnosi prema zaposlenima prema najvišim standardima i ne toleriše neetičko ponašanje.“

„Vels Fargo“ je 2022. godine ozvaničio hibridni i fleksibilni model rada i dozvolili su zaposlenima da povremeno rade od kuće.

Alati za kontrolu i izvrdavanje kontrole

Neke velike kompanije koriste sve sofisticiranije alate za praćenje zaposlenih otkako se rad na daljinu proširio tokom pandemije kovida.

Zaposlene koji rade od kuće kontrolišu praćenjem pritisaka tastature i pokreta očiju, prave snimke ekrana i beleže sa koje veb lokacije zaposleni radi.

Međutim, tehnologija je takođe paralelno napredovala kako bi omogućila izbegavanje prismotre, uključujući i takozvane kompjuterske miševe „džiglere“ ( jigglers), koji pomeraju kursor na računaru kako bi izgledalo da je aktivan, a njihova upotreba je široko dostupna.

Prema podacima „Amazona“, gde se mogu naći za manje od 10 dolara, hiljade ih je prodato u poslednjih mesec dana.

Blumberg, koji je prvi prijavio ovaj potez na osnovu podneska „Vels Farga“ Regulatornoj upravi za finansijsku industriju SAD, rekao je da je više od deset ljudi otpušteno.

Bi-Bi-Si je potvrdio šest slučajeva otpuštenih radnika i jedan slučaj dobrovoljnog otkaza nakon što je zaposleni bio suočen sa dokazima.

Većina ih je radili u „Vels Fargu“ manje od pet godina.

Mnoge firme, posebno u finansijskoj industriji, sve više insistriraju na povratku zaposlenih u kancelariju.

Rad na daljinu ostao je popularan još od pandemije, ali brojke su sve niže.

U Sjedinjenim Državama, nešto manje od 27 odsto plaćenih dana prošlog meseca bili su za rad od kuće, u poređenju sa više od 60 odsto na vrhuncu pandemije 2020. godine, prema istraživanju profesora na Meksičkom tehnološkom institutu (ITAM), Stanfordove poslovne škole i Univerziteta u Čikagu.

Prema analiz istraživača, od ovog proleća, oko 13% zaposlenih sa punim radnim vremenom u SAD  isključivo je radilo od kuće, a još 26% je uživalo u hibridnom aranžmanu.

(RTS)