Akvarijumi su za Japance mesta za izlazak, zabavu i učenje

U japanskoj prefekturi Kanagava, nedaleko od grada Jokohame, nalazi se u zemlji vrlo poznat i popularan zabavni kompleks Hakeđima, koji pored ogromnog rolerkostera, koji delom stoji na morskom dnu a delom na kopnu, sadrži akvarijum i otvoreni bazen sa tribinama, te druge propratne objekte koji omogućavaju držanje morskih životinja i ptica čije je prirodno stanište more.

Većina posetilaca „Morskog raja Hakeđima“, koji sadrži i restorane, prodavnice suvenira i prostor za društvene igre, tu su da bi propratili skokovima i piruetama prošarani akrobatski nastup ekipe delfina i simpatični plivački ples belih beluga kitova, morskih sisara koji uglavnom žive u Arktičkom moru.

U tom vodenom kompleksu jedna od glavnih zvezda trenutno je polarni medved koji posetioce opčinjava svojim vrlo proračunatim, preciznim, ritmičnim i pravilnim plivačkim rutinama, koje podsećaju na savesne vežbe ljudi odlučnih da ostanu u kondiciji ili smršaju, ali na momente deluju i kao čisto uživanje.

Organizatori su priredili i komične tačke u kojima figuriraju slatki, nespretni pingvini i doživljaje kao što je hranjenje i „rukovanje“ sa delfinima. 

Gosti spremni da odvoje malo više novca i vremena, putem rezervacije mogu sebi priuštiti i retka zadovoljstva kao što su plivanje sa delfinima ili kratka obuka u kojoj uče kako da provere zdravstveno stanje tih morskih sisara i daju im instrukcije da izvode skokove i drugo.

Mesta za opuštanje, zabavu i učenje

U Japanu ima preko 140 akvarijuma i oni, osim među roditeljima sa malom decom i đacima, uživaju veliku popularnost i među mladim parovima kao mesto za izlazak, zbog svojih često bajkovitih vizuelnih i svetlosnih efekata, koje ponekad prati i odgovarajuća ambijetalna muzika. 

Akvarijumi koji se nalaze u srcu gradova, zbog očiglednih razloga kao što su prostorno ograničenje i logističke poteškoće, se sastoje isključivo od tankova sa morskim životinjama, ali oni po obodima većih naselja na samoj obali, obično imaju i prostrane bazene koji omogućavaju prikaz zabavnog programa i interakciju publike sa omiljenim, simpatičnim bićima kao što su pingvini, foke i delfini. 

Mada retko, u toj ostrvskoj zemlji je na dve, tri lokacije čak moguće videti i nastup orka kitova – izranjanje, skokove, udar repom o površinu vode i slično.

Akvarijumi, naravno, služe i kao institucije za podučavanje dece i diseminaciju naučnog znanja o morskom životu, a oni među njima koji su na samom obodu mora i kao farme za uzgoj. 

Oni se, osim prihodom od karata, izdržavaju i prodajom igračaka, odeće i školskog pribora sa motivima morskih životinja, te neretko organizuju i druge događaje, poput izložbi cveća, raznih takmičenja i vatrometa.

(RTS)