Adrenalinski sportovi za hrabre turiste na 1.300 metara visine

Kada sa vrha Gučeva turisti polete u tandem letu paraglajderom, pogled im se iz vazduha pruža preko Drine do Romanije, plodnog Podrinja i Mačve, pa sve do brdovite Rađevine. Na više od hiljadu metara, svi strahovi, kažu, nestaju, a ostaju uspomene za ceo život.

„Leteli smo nekih dvadeset minuta, zajedrili smo na visinu od 1.330 metara, proveli smo gore neko vreme i onda smo se bezbedno spustili dole u Banju Koviljaču“, rekao je Ognjen Vujičić, iz Bjeljine.

„Imala sam želju da probam. Predivno iskustvo“, rekla je Dragana Đorđević, iz Mladenovca.

Sa Gučeva paraglajderom se leti tokom cele godine, a uz dobar smer vetra i iskustvo profesionalaca koji tokom godine u vazduhu provedu oko sto sati, bezbednost je na najvišem nivou.

„Letimo, koristimo energiju prirode, nemamo uke, nemamo buke, gore je neverovatno, znači mir i tišina, neka naša prosečna brzina varira trideset i pedeset, tako da nemate osećaj kretanja“, istakao je Branislav Jovanović, pilot paraglajdera.

A kada iz vazduha slete na tlo, turisti nastavljaju svoj put kroz netaknutu prirodu pomoću kvadova i enduro motora. Šumske staze Gučeva, Boranje i Mačkovog kamena prilagođene su i za profesionalce koji traže ekstrmeni doživaljaj, ali i za početnike koji vole mirnu i sigurnu vožnju.

Sudeći eći po broju turista, čuvenom splavarenju plahovitom Drinom uskoro bi moglo da parira i letenje paraglajderom uz planinske vetrove Gučeva. Adrenalin je, kažu, zagarnatovan na oba mesta, ali je pogled iz vazduha na zalazak Sunca neprocenjiv.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike