Četvrtkom u 9: Da li sukobi na Bliskom istoku vode u širi rat

O mogućoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku i ulozi SAD u njemu u emisiji “Četvrtkom u 9“ govorili su bivši diplomata Ognjen Pribićević, profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Životić i novinar i urednik Oko portala Momir Turudić.

Ognjen Pribićević kaže da je trenutak u kojem se svet nalazi najturbulentniji od Drugog svetskog rata. Za sada, ističe, u sukobu između Izraela i Irana postoji uzdržanost.

“Nije poznato da je u napadu Irana bilo ljudskih žrtava, ispaljen je veliki broj raketa, dronova, ali u ovom trenutku postoji uzdržanost sa strane Izraela“, rekao je Pribićević.

Aleksandar Životić smatra da bi se, u slučaju eskalacije i širenja sukoba, on odvijao na dva različita nivoa.

“Jedan je direktan sukob Izraela i Irana. Videli smo kakav bi to model bio, ali mnogo obimniji i razorniji. Ali bi uključio i maksimalno koordinisanje sa iranske strane svih grupacija, milicija koje se nalaze delom pod zaštitom i uz materijalnu pomoć Irana – na prostorima Palestine, Sirije. Libana, Iraka“, kaže Životić.

Momir Turudić napominje da je Izrael, prilikom gađanja iranskog konzulata u Siriji, bio svestan da će biti odgovora.

“Čini se da Izrael podiže tu granicu i želi da isprovocira neku vrstu odgovora saveznika, koji sada pozivaju na uzdržanost, da se u tako nešto uključe“, kaže Turudić i napominje da je moguć i najstrašniji scenario – nuklearni sukob.

Sa tim je saglasan i Pribićević. U slučaju nuklearnog sukoba bi se, kaže, uključili i veći igrači i tu više ne bi bilo ni granica ni racionalnog razmišljanja.

Napominje da je dobro to što su i američke, i izraelske i iranske službe “odigrale svoju ulogu“ u tome da se napadi doziraju i da se dobije vin-vin pozicija za sve.

I Životić smatra da je konflikt i dalje u kontrolisanoj zoni, ali da je Iran sada spreman da povlači nove granice.

“Ovo je trenutak kada u čitavom islamskom svetu Iran dobija posebnu ulogu zaštitnika islamskog sveta u regionu“, rekao je Životić i istakao da je od značaja i diplomatija zalivskih zemalja koje “poručuju SAD da su spremne da uđu u potencijalno antiiransku koaliciju, ali za uzvrat traže bezbednosne garancije“.

U emisiji se govorilo i o tome ko su saveznici na Bliskom istoku, koliko je uticaj SAD, o besu koji u islamskom svetu postoji zbog Gaze…

Celu emisiju “Četvrtkom u 9“ možete pogledati u snimku na početku teksta.

(RTS)