Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića – ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama.

Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Tužilaštvo u Prištini je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv M. M. zbog navodno više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Pred Osnovnim sudom u Prištini od ranije se vodi postupak protiv šestoro optuženih za pomaganje u ubistvu.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Oliver Ivanović je bio predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

Od januara 2014. godine, zajedno sa još četvoricom Srba, bio je pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

(RTS)


Ostavite komentar