Slučaj Ćuruvija – posle osam godina očekuje se da Apelacioni sud donese konačnu presudu

Na ulazu zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda 11. aprila 1999. nepoznati napač je s leđa u Slavka Ćuruviju ispalio 17 metaka. Poput pucnja gotovo četvrt veka odjekuje i zahtev porodice i prijatelja – da se počinioci pravosnažno kazne, a nalogadavci rasvetle.

„Svaki 11. april je strašan, jer je to dan koji je promenio moj život. Ja smatram da je moj intimni zadatak da nekako kroz vas možda zaštitim tatu. Prosto ne dozvoliti da se ikome više to desi“, kaže Jelena Ćuruvija, ćerka Slavka Ćuruvije.

Šta se tačno desilo ispred zgrade u Svetogorskoj istraživalo se 16 godina. Pre osam počelo je suđenje, a bivši pripadnici resora Državne bezbednosti – Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, su u tom periodu dva puta prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Zbog žalbi na presude suđenje je ponovljeno. Narednih nedelja očekuje se da Apelacioni sud stavi tačku na slučaj.

„Ovo je, ja se nadam, poslednja komememoracija na dan ubistva Slavka Ćuruvije koja se održava bez konačne presude za one koji su izvršili ovo ubistvo“, navodi Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistava novinara.

Raste broj ubistava novinara u svetu, najveći problem nekažnjivost

Broj ubistava novinara u svetu raste – upozoravaju domaći i svetski stručnjaci. Prošle godine za 15 odsto – ukupno 86 novinara izgubilo je život na poslu. Najveći problem je nekažnjivost, poručuje sin ubijene novinarke sa Malte koja je istraživala organizovani kriminal i korupciju.

„Stvari se nisu pogoršale preko noći. Moja majka je dobijala pretnje, to je prolazilo nekažnjeno i ubijena je sa 53 godine. Mora da se shvati što ozbiljnije moguće. Ne smemo da čekamo da bude ubijen još jedan novinar“, poručuje Metju Karuana Galicija, sin ubijene novinarke.

„U Meksiku, u Srbiji, u Francuskoj, na Filipinima – nastaviće se sa pretnjama novinarima, ubistvima ako znaju da je to nekažnjeno. Zato je potrebna međunarodna konvencija usvojena u UN, a u kojoj bi novinari bili prepoznati kao posebna kategorija“, dodaje Dominik Pradali, predsednica Evropske federacije novinara.

Borba za istinu neće prestati – poručili su predstavnici novinarskih udruženja, članovi porodice i prijatelji Slavka Ćuruvije tokom šetnje u znak sećanja na vlasnika Evroljanina i Dnevnog telegrafa.

(RTS)