Prvi svedok na suđenju Tačiju i ostalim liderima takozvane OVK

Albanka koja se u sudnici oslovljava brojem, zamagljenog lica i izmenjenog glasa – prvi je svedok u predmetu Tači i ostali. Zbog zaštite identiteta, od njenog svedočenja javnost je mogla da čuje samo polaganje zakletve.

„Svesna značaja svog svedočenja i zakonske obaveze, svečano izjavljujem da ću govoriti istinu, celu istinu i samo istinu i da neću prećutati ništa od svojih saznanja“, rekla je svedokinja.

O saznanjima tužilaštvo je tražilo da je ispituje 3,5 sata. Odbrana još 14. Očekivano za advokata sa stažom u haškim sudnicama, jer su – kaže – u procesima poput ovog prvi svedoci i najvažniji. A reč je o tzv. svedocima baze zločina.

„To su oni svedoci koji su sami bili žrtva zločina i svedoci koji mogu da posvedoče o zločinima koji su izvršeni nad nekim drugim osobama, a čemu su oni prisustvovali. Obično su to zatvorenici koji su mučeni ili silovani i koja je mogla da vidi kako se postupalo i prema drugim ljudima koji su se našli u toj istoj situaciji“, rekao je advokat Zoran Živanović.

Saslušavanje svedoka dolazi nedelju dana od početka suđenja četvorici bivših lidera OVK – na čelu sa Hašimom Tačijem. Tužilaštvo smatra da su kao učesnici u UZP odgovorni za ubistvo 102 ljudi, zatvaranje i mučenje više od 400. Odbrana odgovara da stvarna moć nije bila u njihovim rukama, već lokalnih komandanata OVK.

(RTS)