Veliko interesovanje za preventivne preglede – zdravlje proveravali i mladi i stari

Više sedimo, manje se krećemo. Posledice se vide, čak i kod najmlađih. Da bi sprečili problem, neki su decu doveli na preventivni pregled.

„Provodi za laptopom, pošto je to deo i nastavne aktivnosti, za telefonom ne toliko, bar ono što smo mi uočili. Doduše bavi se sportom, tako da ne očekujemo neke probleme, ali za svaki slučaj smo došli“, rekao je otac deteta koje je došlo na preventivni pregled.

„Ovakav stil života od malog deteta čim prohoda ili progleda može se reći već je u kontaktu sa mobilnim telefonom, televizorima, mesto na kojem se bavi, može biti neodgovarajuće sve to. Sve to ukoliko se primenjuje satima može postepeno dovesti do deformiteta kičme, a kasnije i do drugih ozbiljnijih problema“, rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Organizovani su i pregledi pluća. Hroničnu opstruktivnu bolest pluća u Srbiji ima oko pola miliona stanovnika, a rak pluća je jedan od najčešćih karcinoma u našoj zemlji.

„Pravimo jedan skrining, trijažu pacijenata sa respiratornim tegobama. Posebno kod pušačke populacije i starijih pacijenata“, rekao je dr Vladan Trajković, pulmolog Opšte bolnice u Jagodini.

„Pušim 20 cigareta dnevno, 40 godina već pušim i došao sam da vidim svoje zdravlje kako je“, naveo je jedan pacijent.

„Uglavnom su tegobe bol u grudima, nedostatak daha, zamaranje, kašalj koji duže traje. Uglavnom su pacijenti pušači ili oni koji su u porodici imali karcinom pluća, tuberkulozu ili neku nespecifičnu plućnu bolest“, navela je dr Dobrila Matović, pulmolog u Prokuplju.

Neki su na preglede i poranili. Navode da su došli da pregledaju štitnu žlezdu, prostatu, da provere tumor markere, ali i da iskoriste priliku, pošto ne idu često kod lekara.

„Krenuli smo i koji minut ranije, s obzirom na to da smo videli da vlada velika zainteresovanost. I mogu vam reći da smo u prvih sat vremena imali oko 100 preventivnih pregleda. Koliko je važan preventivni pregled i da mislite na svoje zdravlje, jer kada otkrijemo bolest na početku, onda možemo više i da učinimo“, rekao je dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

Prošle nedelje pregledano je 23.000 građana, a 1.800 je upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje.

(RTS)