Povratak u školu „Vladislav Ribnikar“ – i deca i roditelji traže odgovore

Postepen i prilagođen potrebama dece – tako je planiran povratak u školu. Počeo je danas u dve smene, a uz đake su bili roditelji, nastavno osoblje, timovi za psihološku podršku.

U školi će svakodnevno biti desetak psihologa, psihijatara, terapeuta sa kojima će do kraja školske godine deca moći da razgovaraju o onome što se prošle nedelje desilo u „Ribnikaru“.

 Umesto rasporeda časova – razgovori i podrška. I za učenike i za nastavnike. Tako je ova sreda izgledala u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Najmlađi su u klupe seli prepodne. Oni stariji – popodne. Ko je želeo, u školu je mogao i sa roditeljima. 

„Ja mislim da je u stvari njihova glavna trenutna rekacija da žele da ponovo budu sa drugarima, da dobiju socijalnu podršku“, kaže Nikola Petrović, docent na Filozofskom fakultetu, koordinator timova za podršku. 

Podrška za nastavak školovanja stiže od stručnih timova. U međuvremenu, neće se beležiti izostanci niti kontrolisati znanje. 

„Nastava će početi kada to procene stručni ljudi – nastavnici, psihijatri, kada deca iskažu potrebu. Oni će u narednom periodu da reorganizuju prostor, učionicu, da hol bude uspomena na drugare, to su neke stvari koje njima ostaju u glavi“, rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete. 

Da iz glave izbrišu prošlu sredu – ne mogu. Kako da je što brže prebole, znaju stručnjaci specijalizovani za traume. Savet – da se deca što pre vrate rutini.

„Mislim da je u ovom trenutku strah kako će ovo da se dešava i da li će da se ponovi. Ono što mi možemo da poručimo da je šansa da se tako nešto desi jako mala, posebno u školi „Ribnikar“ gde je ta šansa pala skoro na nuli“, kaže Nikola Petrović. 

Nisu zabrinuta samo deca iz „Ribnikara“, pokazuje Nacionalna dečja linija koja prethodnih dana beleži više poziva. Najčešće pitanje – zašto se desilo masovno ubistvo.

„Značajno je da budemo strpljivi u ovom trenutku i da ostavimo mogućnost da se deca i mladi javljaju kada osete potrebu za to. Sa te strane značajno da postoje veći izbor i mogućnost servisa, da razumemo i da je za telefnoski poziv potreban prostor kako psihološki tako i fizički, da razumemo da deca u ovom trenutku možda nemaju dovoljno prostora“, objašnjava Kosta Gajić iz Nacionalne dečje linije. 

Najčešći savet roditeljima – da osluškuju decu, prate da li spavaju i imaju apetit, ali i da se potrude da manje vremena provode na društvenim mrežama. 

Predsednik Saveta roditelja: Optimista sam da će se zahtevi ispuniti

Predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević rekao je da je minimum dve trećine dece bilo u klupama, što je veći broj nego što su očekivali.

„Ne bih licitirao sa brojevima, bitno je da su deca dobro reagovala, bila su zadovoljna da vide učiteljicu i razredne starešine, da porazgovaraju sa njima, da podele tugu i sećanje i sve što će morati u narednim danima sa svojim učiteljima i razrednim starešinama da prođu“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u nižim razredima uglavnom su sva deca došla sa roditeljima, u većini odeljenja roditelji su posle nekoliko minuta otišli, jer su deca poželela da budu sa svojim drugarima.

Kod roditelja je primetan strah, mnogo više nego kod dece. Iz dana u dan ubeđen sam da ćemo pobeđivati strah, kaže on..

„Roditeljski sastanci će se obaviti sutra. Samim tim što je dve trećine dece došlo, pokazuje da su roditelji ili za ili su prihvatili da je ova škola i ovaj prostor dobro rrešenje, da su poslušali mišljenje stručnih službi. Niko do nas roditelja nije dovoljno stručan da proceni koji je to prostor najbolji. Odlučili smo da kao Tim poslušamo mišljenje relevantnih stručnjaka i zbog toga smo doneli odluku da se nastavi škola ovde“, objasnio je Đorđević.

Govoreći o zahtevima roditelja, Đorđević kaže da su zahtevi koncipirani da i roditelji budu mirni, da se strah umanji i da se poboljšaju uslovi za decu.

„Nezvanično mogu reći radi se na tome, dobili smo informacije da su relevantne institucije dobile naše zahteve i krenuli po tom pitanju da rade. Optimista sam da će se to ispuniti, ono što se ticalo škole i Ministarstva zdravlja to je ispunjeno. Mi smo dobili timove psihologa, timove koji posebmno rade sa VII-2, zatvaranje velikog ulaza, ostalo čekamo ali ima indicija da će biti ispunjeno“, zaključio je Đorđević.

(RTS)