Otvorena nova zgrada Biosens instituta, njeno jezgro pliva na četiri jastuka

Zgrada Biosensa je posebna po arhitekturi, ali i stvarima koje će se tamo razvijati i proizvoditi, a reč je o „bio“ pričama koje se oslanjaju na IT, ističe direktor instituta Vladimir Crnojević.

„Zgrada je jedinstveni objekat u Srbiji, ima mnogo novih elemenata, izdvaja se jezgro zgrade koje pliva na četiri gumena jastuka i apsorbuje sve vibracije, automobil ako prođe zgrada može da se zatrese, ali centar ostaje nepokretan, što je zahtev za razvoj u nanotehnologiji, govorimo o skali od nanometara, svaka mikrovibracija je kritična“, rekao je Crnojević.

Drugi problem jeste prašina – svako zrno znači da je propala stvar i neophodno je da to jezgro bude i čista soba, pojašnjava direktor instituta.

„Čestice se filtriraju pomoću specijalne konstrukcije gde se iz nje sve izbacuje i ostaje čist vazduh bez ikakve čestice unutra“, ističe Crnojević.

U fokusu instituta je spoj IT-ja i bio sveta, a Biosens je prepoznatljiv po radu na poljoprivredi budućnosti, kako bi se populaciji obezbedilo dovoljno hrane.

„Pored toga imamo veliki deo istraživaača koji se bave zaštitom životne sredine i deo koji je ušao u biomedicinu. Sve bio priče koje se oslanjaju na IT su nama interesantne“, naveo je Crnojević.

Biosens je dobio grant od 14 miliona evra – projekat instituta je bio prvi od 170 predloga projekata koji su bili podneti. Uz 20 miliona evra koji su isplaćeni od strane Vlade urađena je infrastruktura i nabavljena oprema koja se nalazi u zgradi.

(RTS)