Nadal o formi i penziji: Pre mesec dana mi je bilo nezamislivo da ću igrati

Nadalov put do povratka na Rolan Garosu ne ide tako glatko, usled poraza u ranim fazama turnira u Barseloni i Rimu.

„Proveo sam nekoliko dana kod kuće odmarajući se posle Madrida, došao sam u Rim i mogao sam da treniram. Uzbuđen sam što ću igrati ovde, gde imam nezaboravne trenutke. Ovo mi je treći turnir zaredom i to su dobre vesti. Moram da nastavim da ga gledam iz dana u dan, ali sam zadovoljan kako se osećam ”, izjavio je Nadal na konferenciji za medije.

„Bik sa Majorke“ se oseća dobro.

„Dobar je trenutak iako rezultati nisu dobri. Uživam u igri. Srećan sam što radim ono što radim. Kada pričam o penziji, to nije zato što više nisam srećan što igram ili se ne osećam dovoljno konkurentnim. Radi se o činjenici da moje telo nije bilo sposobno da igra nedeljama zaredom, nije bilo sposobno da dozvolim sebi da treniram i uživam u treningu iz dana u dan“, pojašnjava Španac.

„Moja evolucija nije ista svaki dan. Čak i posle Barselone, imao sam teških trenutaka u Madridu. Čak i ovde prvog dana. Ali u opštoj perspektivi, linija ide naviše, bez sumnje. Dakle, da, srećan sam što sam tu gde sam danas, jer mi je pre mesec dana bilo skoro nemoguće da pomislim da bih mogao da igram u Barseloni, pa u Madridu, a sada da budem ovde u Rimu“, prokomentarisao je on.

Osim toga, govorio je o talasu povreda koji je ostavio turnir bez Italijana Janika Sinera i Španca Karlosa Alkaraza.

„Povrede su uvek bile tu. To je istina. Razumem da je za vas činjenica da Janik ne igra ovde strašna vest, posebno s obzirom na to kako igra ove godine. Ako želimo da razgovaramo o tome zašto se ljudi povređuju, kažem to vrlo jasno: kada gurnete svoje telo do krajnjih granica, na kraju se povredite. Kada tenis postaje sve brži, vi se povredite. Kada veći deo godine igrate na tvrdim terenima i podloge su tvrđe za telo, možete se povrediti. To je jednostavan odgovor“, izjavio je on.

„Propustio sam mnogo važnih turnira, veoma važnih u mojoj karijeri zbog povreda. Kao igrač, ne možete se žaliti na to. Prihvatate ono što se dešava. Nastaviš. Ako se povrediš, moraš se dobro oporaviti“, priseća se Nadal i vraća na mlade asove.

„Oni su mladi. Imaće mnogo prilika da igraju u Rimu i imaće mnogo uspeha ovde. Nema drame. Turnir će opstati i bez Karlosa i Janika koji su danas super važni igrači za bilo koji događaj. Posebno za Italiju, jer Janik ne igra ovde posle svega što danas predstavlja u ovoj zemlji, mislim da je to strašna vest. Čak i za mene, kao gledaoca, kao njegovog kolegu, jako sam tužan zbog njega jer zaslužuje da igra ovde. Želim njemu i Karlosu, naravno, sve najbolje i nadam se da ću ih sresti na Rolan Garosu“, rekao je Nadal.

(RTS)