Duelom košarkaša Borca i Spartaka počinje Superliga Srbije

Za titulu šampiona Srbije u košarci boriće se sedam timova. Crvena zvezda, Partizan i Mega obezbedili su na osnovu rezultata u regionalnoj ABA ligi direktan plasman u polufinale, dok će se Borac, Spartak, FMP i Vojvodina u razigravanju boriti za jedno preostalo mesto.

Sve utakmice u razigravanju i plej-ofu igraju se na dve dobijene utakmice.

Takmičenje danas od 19.00 sati duelom u Čačku otvaraju Borac i Spartak iz Subotice, dok će u subotu od 18.00 u Železniku igrati FMP i novosadska Vojvodina.

Prema sistemu takmičenja, a na osnovu plasmana u ABA ligi, Crvena zvezda u polufinalu plej-ofa čeka pobednika razigravanja, dok drugi polufinalni par čine Partizan i Mega.

Što se tiče termina razigravanja, utakmice polufinala će se igrati u periodu od 19. aprila do 6. maja, a finale razigravanja od 10. do 24. maja.

Polufinalne serije plej-ofa zakazane su za period od 2. do 7. juna, a finale Superlige biće na programu od 10. do 17. juna.

Titulu šampiona Srbije brane košarkaši Crvene zvezde, dok se Partizan nakon dve godine vratio domaćem takmičenju. Otkako je Srbija samostalna država, crveno i crno-beli su po osam puta osvajali košarkašku Superligu.

Grujin: Sistem takmičenja iznuđen

Direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin rekao je na konferenciji za medije u četvrtak da je sistem ovogodišnjeg takmičenja iznuđen zbog želje da srpski klubovi budu u prilici da osvoje ABA ligu i time obezbede mesto u Evroligi, ali i da ostali klubovi kroz ABA2 ligu osiguraju Srbiji šestog učesnika u regionalnom takmičenju.

„Trudili smo se da nađemo najbolji model koji bi našim klubovima dao prostor da se dobro pripreme i ostvare najbolje moguće rezultate. Takođe, vodili smo računa i o reprezentaciji koja će učestvovati na Olimpijskim igrama. Ovakav sistem takmičenja je samo za ovu sezonu, a duboko verujem da ćemo od sezone 2025/2026. imati profesionalnu košarkašku ligu Srbije“, istakao je Grujin.

Superliga Srbije, razigravanje za polufinale:

Petak:
Borac Čačak – Spartak Subotica 19.00

Subota:
FMP – Vojvodina 18.00

(RTS)