Za komšije samo najbolje – delikatesi sa menija kraljevskog banketa u Stokholmu

Uprkos turbulentnoj istoriji, skandinavske narode danas povezuje blisko prijateljstvo i tesna saradnja. To se manifestuje ne samo tokom glasanja na „Pesmi Evrovizije“, nego i prilikom zvaničnih državnih poseta.

Finski predsednik Aleksander Stub sa suprugom boravio je ovih dana u Stokholmu i Geteborgu, a gala banket kakav je komšijama priredio švedski kralj Karl XVI Gustav, događaj je za pamćenje. 

Na meniju se našla sveža ikra sa karfiolom, vlašcem, uljem kopra, holandez umakom i limunom. 

Potom je servirana riba, i to ne makar kakva: islandska grdobina sa slatkim graškom, konfijem od krompira, listovima crne ribizle i lagano dimljenim sosom od putera.

Uskršnje vreme ne može da prođe bez jagnjetine, pa je jelovnik podrazumevao i prolećnu jagnjetinu iz Malardalena, sa žalfijom, ruzmarinom, lavandom i hajdučkom travom, uz Barigul artičoke, što je, kako smo proverili, specijalan način pripreme ovog veoma delikatnog i zahtevnog povrća, koje su osmislili majstori francuskog kulinarstva, a kojim se sprečava da artičoke tokom pripreme potamne.

Kao desert poslužena je kuvana rabarbara sa specifičnim začinima: tahićanskom vanilom, limun verbenom i mirisnim broćem. 

Šef kuhinje švedskog dvora potrudio se da se gosti osećaju posebno, ne samo odabirom đakonija, nego i njihovom prolećnom uskršnjom dekoracijom.

Za dvorski glamur pobrinule su se i tri dame iz švedske kraljevske porodice: kraljica Silvija, prestolonaslednica Viktorija i princeza Sofija, supruga kraljevog sina, princa Karla Filipa.

One su svojim raskošnim toaletama i dijamantskim tijarama i nakitom koji su nosile, doprinele da atmosfera tokom večeri bude kao iz bajke.

(RTS)