Tina Tarner: Radila je opasne stvari, radili su joj opasne stvari, ali je uvek nalazila način da preživi

 Istinska zvezda i muzička legenda preminula je u 84. godini u svom domu u Švajcarskoj.

„Kada je na sceni bilo suza, to nije bio Holivud, to je bila stvarnost“ rekla je Tina Tarner u poslednjoj autobiografskoj knjizi.

Od detinjstva volela je rizik i imala je umesto jedne, mnogo noći koje su joj menjale život.

Titula kraljice ne stoji samo ispred žanra koji je obeležio njen život – rokenrol, već su je takvom smatrali i svi oni kojima je olakšala put u muzički svet.

Idol je bila i mnogim kolegama u rok, soul i ar-en-bi muzici, poput Mika Džegera. Njena pojava očekivana je bila na turnejama sa „Rolingstonsima“, a na sceni je oči u oči stajala i sa Brajanom Adamsom, Bijonse, Erosom Ramacotijem, i mnogo drugih evropskih i američkih zvezda.

Prodajom 200 miliona ploča oborila je svetski rekord u muzičkoj industriji, dobitnica je 12 Gremi nagrada. Od publike nije skrivala ni drugu stranu života – u dubokim ispovestima u biografskim knjigama koje su prevedene na 70 jezika, dokumentarnim filmovima i pesmama.

Za odnos sa Ajkom Tarnerom govorila je da je sa njim prošla sve krugove pakla. U poslednjoj autobiografskoj knjizi Moja ljubavna priča, istakla je i da je radila opasne stvari i da su njoj radili opasne stvari ali uvek bi pronalazila način da preživi.

Bila je gost u Beogradu nekoliko puta, a poslednji koncert 18. avgusta 1990.

„Ona je davala jednostavno sve. I iskrenost koju ona pruža u svakom svom gestu je autentična i prava. To publika ume da prepozna, tekstovi njenih pesama možda nisu svakom posetiocu bili poznati ali to nije potrebno, ona jednostavno zrači tu energiju pozitivnu i prenosi na publiku. Posle koncerta sam došao da joj donesem cveće, ona je bila tako jednostavna, tako dobra, beskrajno joj se dopalo to cveće, i rekla je ovde se osećam kao kod kuće“, rekao je Srđan Stojanović, organizator.

Rođena je 1939. godine u Netbušu u državi Tenesi kao Ana Mej Bulok. San da ispuni veliki stadion ili arenu ostvarila je 1985. na turneji za album Privatni igrač. Za sve što nije imala govorila je da će steći. I nije slučajno što je Jednostavno najbolja njena najpopularnija pesma, jer Tina Tarner je zaista jednostavno najbolja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike