Svetozar Cvetković između pozorišta i TV serija: Sve može da se stigne

Završeno je snimanje nove sezone TV serije Radio Mileva. Glumac Svetozar Cvetković deo je glumačke ekipe i tumači ulogu Save Mirića.

Govoreći o tajni uspeha serije, Cvetković priznaje da on i njegove kolege nisu očekivali da biti toliko sezona serije, niti da će gledanost biti takva.

„Nismo očekivali gledanost u okviru porodice. Nekako porodica od najmlađih do najstarijih to gleda, a to je udarni termin. Serija ide svakodnevno i očigledno je da je to neka vrsta humora koji je svakome dostupan, koji ne prelazi granicu vulgarnosti“, navodi proslavljeni glumac i ističe da je ovo već četvrta godina kako se Radio Mileva snima.

Premijera predstave Nestajanje planirana je za 27. april u Ateljeu 212, na sceni „Mira Trailović“.

Svetozar Cvetković kaže da su probe počele pre mesec i po i da još nije doživeo da 12 dana pred premijeru proba svaki dan ima svoj tok kao da je u pitanju predstava u scenografiji: „Još kostime da obučemo i sve će biti na svom mestu“.

Kada je reč o poruci koju šalje ova predstava, Cvetković ističe da je u pitanju slika porodice više srednje klase, koja se jako retko tretira u umetničkim delima što se tiče repertoara na pozornici i dramaturgije uopšte.

„To je po ivici noža da li možemo da smatramo za temu vršnjačko nasilje. To je jedna vrlo osetljiva tema koju ja ne bih definisao kao vršnjačko nasilje. Predefinisao bih to kao jednu sliku jedne porodice više srednje klase. U okviru te više srednje klase se dešava mnogo toga što zahvaljujući upravo toj poziciji u društvu se zataškava i na neki način se sklanja od očiju javnosti, a izaziva u onima koji su bili, da kažemo i tu reč, zlostavljani kao deca da se u njima javlja neki bunt“, objašnjava nagrađivani umetnik.

Prema njegovim rečima, u korenu svega toga leži naša krivica.

„Krivica moje generacije, krivica upravo te neke klase ljudi koja je zaštićena i o čijim grehovima nije dozvoljeno govoriti i mislim da je to jedna aktuelnost i da je to nešto što ističe ovaj tekst Tomislava Zajaca koji je danas jedan od najpriznatijih hrvatskih autora i čiji se komadi igraju u Hrvatskoj“, naglasio je Cvetković.

(RTS)