Stigla prva kraljevska beba uz pomoć surogat majke – danski princ i njegova supruga dobili sina

Prva kraljevska beba, dobijena uz pomoć surogat majke, stigla je u jednu kraljevsku porodicu. Godinu dana nakon venčanja, sestrić danske kraljice Margrete Druge, 54-godišnji dansko-nemački princ Gustav od Sajn-Vitgenštajn-Berleburga i njegova supruga Karina Akselson, postali su roditelji dečaka, koga je nosila surogat majka.

Porođaju, koji je obavljen u SAD, prisustvovali su i princ i princeza.

Tako je ovaj par, čija je ljubavna priča, duga 20 godina, dokaz da ljubav na kraju ruši sve predrasude, uspeo da se ostvari i u ulozi roditelja.

Na njihovo venčanje se čekalo punih 19 godina, jer je princu, na osnovu testamenta, koji je ostavio njegov deda, bilo zabranjeno da se oženi ženom bez plave krvi.

 Gustav je najstariji sin danske princeze Benedikte i Riharda, šestog princa od Sajn-Vitgenštajn-Berleburga.

Prinčev deda, Gustav Albreht, napisao je testament, u kojem je zahtevao da buduća supruga njegovog naslednika bude arijevka, plemenitog roda i protestantkinja da bi nasledio palatu Berleburg.

Supruga njegovog sina više je nego ispunjavala zadate uslove, jer je bila mlađa ćerka danskog kralja, ali sa unukom to nije bio slučaj.

Njega je srce odvuklo ka Karini Akselson, rođenoj Amerikanki, bivšoj manekenki i uspešnom dečijem piscu. Karina je Gustavova vršnjakinja, dugo je živela i radila u Parizu. Katolkinja je, otac joj je Šveđanin, a majka Meksikanka. 

Iako deda nije bio više živ, njegova poslednja želja i dalje je bila važeća, tako da Gustav nije mogao da svoju izabranicu odvede pred oltar. Ukoliko bi to učinio, ostao bi bez palate Berleburg, prelepog zdanja iz 13. veka i jedne od retkih aristokratskih rezidencija u Nemačkoj u kojoj ista porodica živi već 750 godina.

Za razliku od njega, njegova braća od tetke imala su punu slobodu prilikom izbora životne partnerke.

Sin kraljice Margrete, danski prestolonaslednik Frederik, oženio se devojkom bez trunke „plave krvi“, Australijanku Meri Donaldson, koju je upoznao u jednom pabu na Olimpijadi u Sidneju.

Drugi brat od tetke, princ Joakim, dvaput se ženio i oba puta ženama bez aristokratskog porekla. I niko se tome nije usprotivio.

Gustav je vodio dugu pravnu bitku za pravo da se oženi kim hoće i nasledi ono što mu zakonski pripada, što je deo porodice osporavao, ali je na kraju, tek prošle godine, nemački Vrhovni sud presudio da je on naslednik zamka i imanja i da testament njegovog dede više ne stoji na putu njegovog braka sa Karinom.

Venčanje je obavljeno početkom juna u kapeli zamka Berleburg.

Nepunih godinu dana nakon toga njihovu sreću je upotpunio i dečak, koji će, kako prenose neki nemački mediji, nositi pradedino ime – Gustav Albreht.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike