Španija slavi punoletstvo buduće kraljice 

Cela Španija oblepljena je plakatima sa likom lepe princeze Leonor, ćerke kralja Felipea, koja je danas postala punoletna.

Mnoge fontane i značajni objekti širom Madrida praznično su osvetljeni u bojama nacionalne zastave, u suvenirnicama se prodaju šolje s njenim likom. 

Kako tradicija nalaže, buduća kraljica Španije položila je zakletvu pred Kongresom i Senatom.

Taj svečani čin izjave odanosti Ustavu i zakonima zemlje, narodu i kralju obaveza je svakog naslednika krune na dan punoletstva i to je učinio i njen otac 1984. na svoj 18. rođendan.

Ceremoniji je prisustvovala samo najuža porodica: kralj Felipe, kraljica Letisija i mlađa sestra prestolonaslednice, infantkinja Sofija. 

Iako je Leonorin deda, bivši kralj Huan Karlos, specijalno za ovu priliku doputovao iz Abu Dabija, gde živi u dobrovoljnom egzilu od 2020, sin ga nije pozvao na svečani čin u parlamentu, pa je sa ceremonije izostala i baka, kraljica emerita Sofija, kako ne bi skretala pažnju na to da dede nema.

Direktan prenos građani su mogli da gledaju i na televiziji i na centralnim gradskim ulicama. 

Kralj Felipe VI nije baš u najboljim odnosima s ocem, koji je svojim brojnim skandalima pre abdikacije naneo znatnu štetu popularnosti monarhije, tako da deda prestolonaslednice prisustvuje samo privatnoj proslavi, u krugu porodice, i već se, tokom večeri, privatnim avionom vraća u Abu Dabi. 

Slavljenici je u kraljevskoj palati El Pardo uručen i orden Reda Karlosa III, a potom je priređen svečani ručak za brojne državne zvaničnike.

Na porodičnoj proslavi uveče očekuju se i članovi šire porodice, tetke Kristina i Elena, sa svojom decom (iako ni u odnosima Felipea sa sestrama ne cvetaju ruže), rođaci s mamine strane, te pripadnici grčke kraljevske porodice sa kojom je španska u bliskom srodstvu, jer je kraljica Sofija rođena sestra grčkog kralja Konstantina.   

Kada jednog dana bude stupila na presto Leonor će biti prva kraljica Španije od 1868, kada je prestala da vlada Izabela II.

(RTS)


Ostavite komentar