Romantično kraljevsko venčanje leksemburške princeze van domovine

Mezimica luksemburške kraljevske porodice, četvrto dete i jedina ćerka velikog vojvode Anrija i njegove supruge kubanskog porekla Marije Tereze, izgovorila je sudbonosno „da“ na romantičnoj ceremoniji u idili provansalskog pejzaža.

Za crkveno venčanje princeza i njen odabranik Nikolá Bagori, koji je odrastao u Bretanji, odabrali su crkvu svetog Trofima u „gradiću-bašti“ Borm-le-Mimoza, poznatom po svojim pitoresknim kamenim kućama, kaldrmisanim ulicama i bujnoj mediteranskoj vegetaciji i cveću. Upravo obilju mimoza tokom zime mesto duguje i svoje ime.

Tridesetjednogodišnja princeza i njen dve godine stariji suprug prethodnog vikenda su obavili i građansko venčanje u gradskoj većnici Luksemburga u najužem krugu porodice. 

Spisak zvanica za crkveno venčanje bio je nešto veći, ali je i on uključivao samo bližu rodbinu i prijatelje, pa na njemu nismo uočili pripadnike ostalih evropskih kraljevskih porodica.

Mladu je do oltara dopratio otac, a par je iz crkve izašao uz zvuke gajdi i aplauz okupljenih građana.

Princeza je odabrala venčanicu u duhu atmosfere koja je vladala: model Eli Sab, jednostavnu, otvorenih ramena, bez ukrasa i sa dva nabora od prepletene tkanine spreda. Na glavi je imala dijamantsku tijaru svoje bake.

Model iste kuće bio je izbor i njene majke, dugi tamni kombinezon širokih nogavica sa raskošnim zelenim „cvetom“ preko jednog ramena.

Aleksandra je šesta u redu za nasledstvo trona Luksemburga, ali tek od pre dvanaest godina kada je njen otac promenio do tada važeće pravilo muške primogeniture.

Princeza je pravi poliglota, jer osim luksemburškog i španskog, kao maternjih jezika, govori engleski i francuski, a solidno vlada i nemačkim i italijanskim.

Mladoženja, kako su preneli mediji, živi u Parizu i radi na socijalnim i kulturnim projektima.

Kako i dolikuje jednom romantičnom venčanju, mladi bračni par je posle ceremonije odjezdio u belom kabrio oldtajmeru. 

Bilo je to drugo kraljevsko venčanje u svetu zakazano za ovu godinu.

Prošlog meseca se u Amanu udala jordanska princeza Iman, ćerka kralja Abdulaha i kraljice Ranije, a tokom leta predstoji i svadba njenog brata, prestolonaslednika Huseina.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike