Princ Aleksandar Karađorđević: Izborio sam se sa karcinomom, čuvajte zdravlje kao najveće bogatstvo

Princ Aleksandar Karađorđević ističe da kralju Čarlsu šalje poruku podrške, ali i razumevanja i saosećanja.

„Ljubav i briga svih nas koji ga poznajemo, kao i njegovog naroda, svih koji duboko brinemo za njega, pruža podršku Njegovom Veličanstvu da istraje i dobije ovu najvažniju bitku. Vest da je bolest u ranoj fazi daje velike nade“, dodaje se u poruci.

Aleksandar Karađorđević kaže da nesrećna reč „karcinom“ nije nešto što bilo ko želi da čuje.

„O tome mogu da govorim i i sa lične strane, jer odlično znam kako se osećate kada ih čujete. Kako je to zastrašujuće i užasavajuće i za porodicu takođe, kako se sva osećanja pomešaju i ne možete da razmišljate ni o čemu drugom. Mogu o tome da pričam, jer sam i sam nedavno pobedio rak. Izbegavao sam da o tome govorim javno, jer je to lična stvar koja se tiče samo moje porodice i mene, ali otvorenost kralja Čarlsa po pitanju svog zdravlja me navela i ohrabrila da i ja podelim svoje iskustvo“, navodi Aleksandar Karađorđević.

Ističe da sada deli sa ovu vest jer može da podstakne ljude da preduzmu korake i povedu više računa o svom zdravlju.

„Statistike već sada pokazuju da je, kada se nedavno čulo za prethodno probleme koje je Njegovo Veličanstvo imao sa prostatom, broj preventivnih pregleda u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno porastao. Zato bi ljudi i trebalo da čuju i moja iskustva, da uvide kako je to nešto što može svima nama da se desi. Ali kada smo odgovorni prema sebi, ishod može biti dobar“, poručuje.

Navodi da je u decembru prošle godine saznao da ima rak prostate u ranoj fazi.

„Godinu dana ranije, bio sam na redovnom pregledu, doktori su uradili kontrolu magnetnom rezonancom i uočili nešto sumnjivo. Urađena je biopsija i tada je sve bilo u redu. Godinu dana kasnije, iako nisam osećao nikakve probleme, magnetna rezonanca je ponovo pokazala slike koje su zabrinule lekare, ali ovoga puta rezultati biopsije su pokazali ono od čega svi strahujemo. U tom trenutku, bio sam prestravljen. Ali nisam bio sam. I ne govorim samo o porodici i prijateljima koji su znali i pružili podršku, a koja mi je toliko značila i ne može se opisati rečima, već i o svim drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću“, istakao je princ Aleksandar.

Nakon dijagnoze, dodaje, striktno je slušao uputstva i pratio sve korake koje su lekari od njega zahtevali da preduzme, uradio sve potrebne pretrage pre intervencije, otišao na operaciju, obavio sve obavezne kontrole posle intervencije i na kraju svega od doktora čuo najradosnije reči: „Sada je sve u redu“.

„Odlučno planiram da i ubuduće nastavim sa redovnim lekarskim kontrolama, a apelujem na sve da se ugledaju na ovaj primer i učine isto. Budite odgovorni prema sebi, slušajte savete lekara i pazite na svoje zdravlje, čuvajte ga i negujte kao najveće bogatstvo i dar koji ćete ikada dobiti. I da zaključim, nadam se svim srcem da će i Njegovo Veličanstvo kralj, moj dragi prijatelj i rođak, takođe pobediti“, zaključio je princ Aleksandar.

(RTS)


Ostavite komentar