Preminuo tvorac „Martija Misterije“, legendarni Alfredo Kasteli

Kasteli je rođen u Milanu 1947. godine, a karijeru u stripu započeo je rano, vež u 16. godini kada je napisao Scheletrino, koji je izlazio u stripu Dijabolik.

Nastavio je da piše stripove, poput Pedrito el Drito i Piccola Eva za Univerzo, Cucciolo i Tiramolla za Edicioni Alpe i Topolino za Mondadori.

Prirodno talentovan i maštovit, vrlo brzo je svoju delatnost proširio i na televiziju, pišući reklame i scenarije. Uporedo sa time i dalje je stvarao stripove.

Priličan uspeh postigao je 1978. godine sa avanturama Alana Kvotermejna, istraživaču koji se bavio arheološkim misterijama, za kog neki smatraju da je bio nagoveštaj njegove najpoznatije kreacije.

Iste godine počeo je da sarađuje sa izdavačem Serđom Bonelijem i pisao priče za Zagora i Mister Noa.

Dve godine kasnije predstavio je ideju za novi strip o njujorškom istraživaču koji je ispitivao naučne misterije. Najzad, 1982. stvorio je Martija Misteriju.

Sa Martijem Misterijom, Kasteli je doneo revoluciju na polju stripske umetnosti, posebno u Italiji, koja je počela da se bavi modernim i sofisticiranim temama nasuprot tradicionalnim pustolovinama.

(RTS)


Ostavite komentar