Preminuo Pol Oster – romanopisac, scenarista, reditelj, autor „Njujorške trilogije“

Romansijer, esejista, pesnik, scenarista i reditelj, rođen 1947. u Njuarku u američkoj državi Nju Džerzi, Pol Oster je decenijama pripadao samom vrhu savremene američke i svetske proze. 

Na Univerzoitetu Kolumbija diplomirao je svetsku književnost i posle završetka studija preselio se u Pariz, gde je radio kao prevodilac sa francuskog. U Sjedinjene Američke Države se vratio 1974. i počeo je da piše eseje, pesme i romane. Preveo je mnoga značajne dela francuske književnosti. Njegov život se odvijao između Amerike i Evrope. Doktorirao je na katedri za englesku i komparativnu književnost. Proučavao je Prusta i Džojsa.

Posle ne preterano uspešnih pesničkih početaka i mladalačkih traganja, slava stiže krajem osamdesetih sa knjigom Njujorška trilogija.

Slede Otkrivanje samoće, Mesečeva palata, Levijatan, Knjiga opsena, Brukliska revija ludosti, Sanset park, Zimski dnevnik i brojne druge. 

Poigravajući se različitim literarnim predlošcima Oster kombinuje metafikcijske elemente sa pitanjima savremenog sveta. Bavi se preispitivanjem pojma identiteta, slikama urbanih okruženja prelomljenih kroz bizarne prostore ljudskog bitisanja promišljanjem američke istorije, kapitalizma, prirode pisanja, uloge pisca u društvu.

Bio je jako cenjen u Francuskoj, gde je i odlikovan za svoj rad 2010. godine.

(RTS)