Preminuo Luj Goset Mlađi, poznati američki filmski i televizijski glumac

Rođeni Njujorčanin, Luj Goset Mlađi, osvojio je Oskara 1982. za ulogu narednika Emila Folija u filmu Oficir i džentlmen.

Goset je takođe osvojio Emi 1978. za ulogu svirača u revolucionarnoj televizijskoj mini seriji o ropstvu, TV mreže Ej-Bi-Si, Koreni.

Glumčevu smrt potvrdila je njegova porodica Bi-Bi-Sijevom američkom partneru Si-Bi-Esu. Nije naveden uzrok smrti.

Gaset je poznat i po ulozi Vortigana iz popularne serije video-igara Half-Life i u brojnim drugim filmskim produkcijama, uključujući Putovanja sa mojom tetkom (1972), Nasmejani policajac (1973), Dubina (1977), Ajkula 3 (1983), Moj neprijatelj (1985), serijalu filmova Gvozdeni orao (1986—1995), Egzekutor (1989) zasnovanom na stripu Panišer i Olovni vojnici (1991).

Goset je takođe glumio u filmovima Backstairs At The White House, The Story Of Satchel Paige, Priča o Džozefini Bejker (1991), za koji je osvojio Zlatni globus.

Često se pojavljivao u brojnim naučnofantastičnim i akcionim filmovima. U mladosti se kratko bavio košarkom, a prvi put je nastupio u Brodveju kao tinejdžer.

Gaset je pored Half-Life-a davao je glas u još nekoliko video-igara. U animiranom serijalu Batman: The Animated Series iz 2004. godine, davao je glas Lusijusu Foksu.

Poslednju ulogu odigrao je u muzičkom rimejku Boja purpura iz 2023.

Takođe je ostvario zapaženu ulogu u kultnom naučnofantastičnom filmu Moj neprijatelj (1985) kao vanzemaljac Džeriba Šigan, zajedno sa Denisom Kvejdom.

(RTS)


Ostavite komentar