Preminuo Akira Torijama tvorac Zmajeve kugle

Akira Torijama se smatra jednim od umetnika koji su promenili istoriju mange, jer su njegovi radovi veoma uticajni i popularni, naročito Zmajeva kugla, kojeg mnogi crtači mangi navode kao izvor inspiracije.

Prvi uspeh je postigao sa mangom Doktor Slamp, pre nego što je kreirao Zmajevu kuglu, njegov najpoznatiji rad, a proslavio se i kao jedan od dizajnera u nekoliko popularnih video igara kao što su Dragon Quest serija, Blue Dragon i Chrono Trigger.

Serija stripova Zmajeva kugla je debitovala 1984. Prati dečaka po imenu Son Goku u njegovoj potrazi za sedam magičnih zmajevih kugli kako bi odbranio Zemlju od vanzemaljskih humanoida Sajonaca.

Torijama je preminuo 1. marta i sahranjen je u krugu porodice i najbližih prijatelja, navodi se u saopštenju na zvaničnoj veb-stranici studija. 

„Imao je još mnogo toga da nam pruži, ali ostavio nam je mnogo manga i umetničkih dela dok je bio sa nama na ovom svetu“, stoji u saopštenju Torijaminog studija. „Nadamo se da će jedinstveni svet stvaranja Akire Torijame i dalje biti svima omiljen još dugo vremena“, dodaje se.

Rođen u Nagoji 1955. godine, Torijama se ranih osamdesetih probio u svet stripa sa Dr Slampom, koji priča priču o devojčici robotu Arale i njenom naučniku tvorcu. Godine 1981. dobio je nagradu Shogakukan Manga za najbolju šonen (Shōnen) ili šodžo (Shōjo) mangu, koju je prodao u 35 miliona primeraka u Japanu. Manga je adaptirana u jedan uspešan anime serijal. 

Ali Zmajeva kugla je postala njegovo najpoznatije delo. Za mnoge obožavaoce, Son Gokuovo putovanje od nespretnog klinca koji pokušava da trenira borilačke veštine do heroja koji može da ispaljuje munje iz svojih ruku, odražavalo je borbu odrastanja i sumnje u sebe.

Animirana verzija Zmajeve kugle je sinhronizovana na brojne jezike, a akcione figure su ispunjavale police prodavnica igračaka širom sveta.

U intervjuu 2013. za japanski list Asahi, Torijama je rekao da „nema pojma“ kako je Zmajeva kugla postao toliko popularan širom sveta.
„Kada sam crtao seriju, sve što sam želeo da postignem je da ugodim dečacima u Japanu“, rekao je tada Akira Torijama.

(RTS)


Ostavite komentar