Preminula džez pevačica Nada Knežević

Nada Knežević debitovala je 1956. godine na koncertu „Mlade snage na polju džeza“, a godinu dana kasnije snimala za Radio Beograd.

Učestvovala je na drugom po redu opatijskom festivalu 1959. godine, posle koga je postala poznata. Pesma „Ciganska noć“ bila je radijski hit.

Na prvom i jedinom takmčenju pevača zabavne muzike 1961. godine osvojila je Zlatni mikrofon.

Posle duže pauze vraća se na scenu 1971. godine. Snimila je muziku za film „Moja luda glava“.

Nastupila na festivalu Beogradsko proleće sa kompozicijom „Seti se naše ljubavi“. Predstavljala je Jugoslaviju, kao gost UN-a, na Sinajskom poluostrvu, gde je proglašena najboljim učesnikom.

Svet je imao mnogo sluha za njenu umetnost interpretacije, pa je magazin Downbeat (Daunbit) pisao u superlativu o njenim vokalnim sposobnostima, a džez pijanista Čik Korija joj je ponudio saradnju. Nastupala je u Albert Fišer Holu, na međunarodnim džez festivalima u Minhenu, Atini i Istanbulu, kao i na Newport Jazz festivalu, a ostaće upamćena i kao prva Evropljanka čije je ime uneto u svetsku enciklopediju džeza.

Sa Big Bendom je 1977. godine održala nezaboravne koncerte u Zagrebu i Ljubljani. Tokom pedeset godina karijere dobila je brojne nagrade i priznanja.

Udruženje džez muzičara joj je dodelilo povelju za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva. Poslednji koncert, nazvan „Nada Beogradu“, održala je 1995. godine.

Nagrada za životno delo uručena joj je na 24. internacionalnom džez festivalu Nišvil 2007. godine. „Seti se naše ljubavi“, „Ciganska noć“ i “Pata pata“ neke su do najpoznatijih numera Nade Knežević.

(RTS)


Ostavite komentar