Papa Franja prvi put gostovao u televizijskoj emisiji

Papa Franja je u RAI studije stigao belom “fijatu“. Sedeo je na prednjem sedištu i pozdravio je osoblje italijanskog Javnog servisa, koji su mu uzvratili aplauzom.

„Prisustvo pape Frančeska u studijima RAI-ja je istorijski događaj za nas i pun je intenzivnog značenja. Sveti otac ima tu moć da dotakne srca svih nas, vernika i onih koji to nisu, s obzirom na empatiju i snagu njegovih poruka, te univerzalnih vrednosti poput mira, pomaganja slabijima, inkluzivnosti. Zauvek ćemo se sećati ovog momenta“, izjavili su predsednica TV Rai Marinela Soldi i generalni direktor Roberto Serđo.

Papa je razgovarao sa gostima u studiju koji su govorili o svojim životnim pričama u vezi sa gubitkom deteta, o bolu, nasilju u školi, ratu.

„Treba da naučimo da budemo saosećajni, da znamo da ‘pomazimo‘ drugoga, samo tako možemo biti bliži bogu. Ko napada, vređa, maltretira slabijeg može da bude naizgled jak, ali je zapravo poražena osoba. Prava pobeda je blagost, a danas nas niko ne uči da budemo blagi. Treba da pomognemo mladima ljubavlju i nežnošću“, kazao je papa Franja.

Papa je dodao da roditelji treba da se ponašaju na taj način prema deci, ali i da znaju da im postavljaju limite i da ih uče njima.

Ako roditelji sve dopuštaju deci, tu nešto nije u redu, naglasio je Papa.

Papa Franja se dotakao i teme mira.

„To je priča stara koliko i čovečanstvo: uz mir se dobija uvek, možda se dobija malo, ali se dobija. Uz rat se uvek sve gubi“, kazao je papa. Govorio je o mnogim temama, ali je podvukao da su najvažniji blizina, saosećajnost i nežnost.

Emisija je snimljena 27. maja, a emitovana je danas.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike