Papa Franja naljutio Italijane i Argentince zbog Maradone

U intervjuu za italijanski javni servis RAI 1, papa Franja je još jednom potvrdio da je veliki obožavalac fudbala. Na pitanje novinara Marka Kjoćija, ko je bolji, Mesi ili Maradona, papa je odgovorio: „Dodao bih i tećeg, a to je Pele. Karijeru njih trojice sam pratio. Sva trojica su sjajni, svaki na svoj način. Mesi je sada stvarno odličan.“

Zatim se podsetio svog susreta sa Dijegom Maradonom i osvrnuo se na njegov život.

„Maradona je kao čovek propao, jadničak, posrnuo je potputo, a ljudi oko njega mu nisu pomogli“, dodao je.

„Došao je kod mene prve godine kada sam postao papa. Grozno je okončao život. Čudno, mnogi sportisti završe tako ružno, posebno bokseri. Čudno je to.“

Papa je pre svega pohvalio Pelea kao prijatnu i ljubaznu osobu.

„Između ove trojice, Pele je najveći gospodin. On je bio čovek velikog srca. Pričao sam sa njim jednom na putu za Buenos Ajres, zaista veliki čovek“, istako je papa Franja.

Prošlo je nekoliko dana od kada je Leo Mesi, argentinska superzvezda osvojio osmu Zlatnu loptu u karijeri. Neverovatan uspeh koji ga svrstava među najbolje fubalere svih vremena. U Kataru je sa svojom raprezentacijom osvojio treće Svetsko prvenstvo u istoriji te zemlje. Zlatnu loptu mu je uručio predsednik Inter Majamija, Dejvid Bekam.

Još pre par godina, prvo 2019. a zatim i 2021. papa je govorio o Maradoni i Mesiju ne upoređujući ih.„Na terenu Dijego je bio pravi pesnik, podario nam je puno radosti, ali je bio vrlo osetljiv čovek. Mesi je legenda i kada igra fudbal radi ono što želi, ali nije Bog“.

Papa je takođe izjavio da se seća Svetskog prventstva iz 1986. godine kada je Argentina pobedila upravo zahvaljujući Maradoni.

„Bio sam u Frankfurtu, i bilo mi je jako teško u tom trenutku. Nisam mogao da gledam utakmicu i tek sam dan kasnije saznao da je Argentina pobedila Nemačku. Sećam se tog prvenstva kao jedne vrste pobede usamljenosti, jer nisam imao nikoga sa kim bih mogao da podelim tu radost“, podsetio se papa Franja.

Na društvenim mrežama pljušte kritike na račun pape Franje koga mnogi ocenjuju kao osobu bez empatije, hladnu i distanciranu, čoveka koji ne voli životinje i koji ne sme da govori na ovaj način, s obzirom na to na kojoj pozici se nalazi.

Većina Italijana se protivi činjenici da se on usudio da „sudi o Maradoni kao čoveku“ koristeći izraze poput: propao i jadničak.

(RTS)


Ostavite komentar