„Ovo nije Kejt“ – ne prestaju glasine i teorije zavera o princezi od Velsa

U svom prvom pojavljivanju u javnosti u skoro tri meseca, Kejt Midlton iznenadila je ljude širom sveta. Uprkos tome što je autentičnost snimka potvrđena, korisnici društvenih mreža, najblaže rečeno, nisu uvereni da se zaista radi o princezi od Velsa.

Višemesečno odsustvo Kejt Midlton u javnosti zbog, kako je Kensingtonska palata saopštila u januaru, „planirane operacije abdomena“, izazvalo je ogromno interesovanje javnosti i lavinu spekulacija o zdravstvenom stanju princeze kao i eventualnim problemima u njenom odnosu sa princom Vilijamom.

Kao što je bio slučaj i sa fotografijom Kejt sa decom, ni najnoviji snimak nije utišao glasine, već ih samo pojačao i izazvao lavinu novih pitanja i sumnji.

Preovlađujuća spekulacija na društvenim mrežama je da na snimku zapravo nije Kejt, već neko ko liči na nju. „Ovo je mlađa i mnogo mršavija žena. I da li ste je ikada videli da nosi helanke?!“, jedan je od komentara.

Nekima je sumnjiva reakcija ljudi oko njih: „Oni su najprepoznatljiviji par na svetu i bukvalno niko se na snimku na okreće da ih pogleda. Nama je pogled malo maglovit, ali ne i njima. Ne verujem i ovo!“

Novinarka Bazfida Stefani Soteriu na mreži Iks je takođe izrazila sumnju, poredeći snimak i fotografije Kejt Midlton napravljene u prethodna dva meseca.

„Iskreno, ruku na srce, ne mislim da je ista žena na fotografijama i snimku. Čini mi se da gubim razum. Ne želim da budem teoretičarka zavera, ali ovo nije ona“, napisala je novinarka.

Neki korisnici su rekli da im je drago što se Kejt tako dobro oporavlja od operacije: „Ako je ovo zapravo Kejt Midlton, zašto bi žena koja je podvrgnuta operaciji abdomena nosila tako veliku kesu?“

Kensingtonska palata izgubljena u prevodu

Nakon skrivanja od očiju javnosti tokom januara i februara, pritisak javnosti, koji je poprimio već manične proporcije uz sve popularnije pitanje „gde je Kejt?“, u martu je počeo princezin postepeni „povratak u javnost“.

Taj povratak baš i nije počeo sjajno. Zbog očiglednog i nespretno urađenog „fotošopa“, famozna fotografija objavljena na Dan majki, koja je trebalo da povrati poverenje javnosti, samo je podgrejala glasine da je nešto trulo u Kensingtonskoj palati.

Kada se snimak princeze od Velsa juče pojavio, mnogi su pomislili „konačno, sada će se sve smiriti“, ali je i on negde izgubljen u prevodu.

Naravno, atmosferi spekulacija nikako ne pomaže stav kraljevske porodice i odsustvo dvosmerne komunikacije. U doba kada je foto ili video dokaz (pics or it didnt happen – fotografija ili se nije desilo) neophodan, neodređena zvanična saopštenja svakako nisu doprinela smirivanju tenzija.

Maglovitost i namerna šturost o aktivnostima njene dece i „sportskim mečevima“ nije shvaćena kao zaštita njihove privatnosti, već kao još jedna stavka na listi sumnjivog.

I zaista, ponašanje Kensingtonske palate i komunikacija sa javnošću ostavlja čak i onima koji nisu sumnjičavi i skloni glasinama vrlo malo manevarskog prostora da veruju zvaničnim saopštenjima da je sve u redu.

Ako je zaista sve u redu, zašto se princeza ne pojavi u javnosti i rasprši sve sumnje?

Na kraju krajeva, princezi od Velsa bi možda najbolje bilo da posluša mudre reči pokojne kraljice Elizabete Druge: „Moraju da me vide da bi mi verovali.“

(RTS)