Niz lapsusa se nastavlja: Šta je i koga ovog puta pomešao Bajden

„Kao što znate, u početku predsednik Meksika Sisi nije želeo da bude otvoren po pitanju toga da se dozvoli da humanitarni materijal uđe (u Gazu). „Razgovarao sam sa njim. Ubedio sam ga da promeni mišljenje“, rekao je Bajden.

Bajden je međutim propustio da pomene da je predsednik Abdel Fatah el Sisi – predsednik Egipta, i da je meksički predsednik – Andres Manuel Lopez Obrador. Reč je o dvojici lidera koje je američki predsednik sreo poslednjih godina.

Novi lapsus dogodio se nekoliko minuta nakon što je Bajden rekao da je njegovo pamćenje „dobro“ kao odgovor na oštar izveštaj koji je ranije tog dana objavio pravnik Robert Hur o Bajdenovom pogrešnom „upravljanju“ poverljivim dokumentima i o njegovim tvrdnjama o, na primer tome da Bajden zaboravlje neke važne datume, pa i one ključne iz sopstvenog života.

Mešanje predsednika Egipta sa kolegom iz Meksika samo je jedan u nizu lapsusa koje je Bajden nedavno napravio, što je izazvalo zabrinutost zbog njegove mentalne oštrine, dok traži drugi mandat na funkciji predsednika.

Kada je u sredu boravio na Menhetnu, Bajden je rekao donatorima da je razgovarao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom o pobuni na Kapitolu 6. januara — četiri godine nakon smrti evropskog političara.

Ranije ove nedelje, Bajden je pobrkao aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona sa bivšim liderom Fransoa Miteranom, koji je umro pre skoro 30 godina.

Iz Bele kuće su dali svoje viđenje Bajdenovih zabuna.

„Mnogo je ljudi, veliki je broj svetskih zvaničnika – znate, oni ponekad mogu da se, tokom govora, pomešaju zar ne? Svima se to dešava“, rekla je novinarima sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

(RTS)


Ostavite komentar